Mizsur András
Mizsur András

Évek óta féltették a Szigetet, hogy valamelyik Fidesz-közeli üzletember kezébe kerülhet. Eljátszottunk a gondolattal, hogyan nézne ki Magyarország legnagyobb fesztiválja, ha Mészáros Lőrinc vásárolná fel. Mi lenne a fesztivál hivatalos söre? Az Edda lenne az egyik sztárfellépő? Kövér László az Indiántáncra táncolna? Képzelt riport a Nemzeti Együttműködés fesztiváljáról.

Egy forró nyári napon arra ébredt Magyarország, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus felvásárolta amerikai tulajdonosától a Sziget fesztiválszervező céget. A rendkívüli eljárásban elfogadott Lex Sziget értelmében ugyanis a nemzetbiztonsági kockázatok miatt Magyarország területén csak 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cégek szervezhetnek könnyűzenei fesztivált. (Piaci források szerint egyébként a felcsúti médiamogulnak a korábbi 8 milliárdos vételár négyszeresét kellett kifizetnie - ennek felét az Eximbank által nyújtott hitelből, illetve a CÖF-től kapott felajánlásból, valamint családi kölcsönből fedezte.)

A törvény elfogadásának másnapján Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában elégedetten nyugtázta, hogy már tényleg nem létezik olyan rendezvény, amelyet ne tudna megrendezni büszke és erős országunk a lehető legjobb minőségben.

Besegítettek a határvadászok

A balliberális sajtó sivalkodása és a szűk határidők ellenére minden koncertszínpad, programhelyszín, vendéglátóipari egység és installáció elkészült a fesztivál első napjára: a kordonok felépítését például maguk a Belügyminisztérium határvadászai felügyelték a szerb határon szerzett tapasztalataikat kamatoztatva. Igaz ugyan, hogy a korábban megszokott nulladik napot végül nem tartották meg, de Fürjes Balázs, a fesztivál lebonyolításáért felelős kormánybiztos ezt azzal magyarázta, hogy pusztán spórolásból tekintettek el a plusz naptól. “Ez nem blöff”, tette hozzá.

A lebonyolításban annyi változás történt még, hogy a szórakozni vágyók az elmúlt 25 évvel ellentétben idén nem a K, hanem az átkeresztelt F hídon mehettek be a fesztivál területére. (A feliratot sorosista álcivil aktivisták később felfirkáltak egy G betűt, azóta ők előzetes letartóztatásban várják, hogy 500 óra közmunkára ítéljék őket.) Persze a VIP-jeggyel rendelkezőknek nem kellett sorban állniuk, ők a Nagyszínpad tetejére telepített helikopterleszállóra érkezhettek meg.

©

Vajna Timi fánkja mellé egy Tiltott dukál

A közpénzek hatékony és igazságos felhasználása már abban is megmutatkozott, hogy a szervezők a keményen dolgozó kisemberekre is gondoltak: a napijegy mindössze 47 ezer forintot kóstált, míg egy egész hetes bérlet simán kijött egy használt Louis Vuitton táska árából.

Nem csoda, hogy az Első Igazán Nemzeti Fesztivál 2017 Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. a jegyárusítás kezdete után egy nappal jelezte, hogy az összes belépőt elkapkodták, vagyis a fesztivál mindegyik napja teltházas lesz. A mindig jól értesült Magyar Idők pedig már a nyitó nap előtt tudni vélte, hogy kétmillióan vettek részt a rendezvényen.

Ezen a téren nagy újítása volt az Első Igazán Nemzeti Fesztiválnak, hogy idén már nem kellett karszalagokkal vesződni; mindenkinek elég volt online megvásárolni a jegyét, bérletét, majd okostelefonját bemutatni azt a bejáratnál. A beruházást a T-Systems nyerte el meghívásos közbeszerzésen.

Természetesen a sajtónak is lehetősége volt jegyet igényelnie a rendezvényre: ehhez mindössze annyit kellett tennünk, hogy ruházatunkon egy skarlát “S” betűvel jelezzük, kinek dolgozunk, ki fizet minket.

Nem lehetett panaszunk az itallapra sem: Lázár János kívánságára a fesztivál hivatalos söre a Tiltott Igazi Sör lett, aki pedig valami töményebb szeszre vágyott, az Font Sándor pálinkáját kóstolhatta. Enni is bőven volt mit: Vajna Tímea kitelepült fánkozója kettő fizet egyet kap akcióval csábította az édesszájú nemzeti érzelmű fesztiválozókat, az igazi ínyencek viszont Zsidai Roy pop-up éttermében csillapíthatták éhségüket. Mivel a fesztivál nemzeti kézbe került, így az Aldinak sem volt maradása, helyére egy CBA települt ki.

Népszerű volt a párválasztó-házasságkötő sátor

Mi az első napra látogattunk ki, és elégedetten csettinthettünk az erős line up-ot látva; a fesztivált rögtön Orbán Viktor beszéde nyitotta meg a Nagyszínpadon. A miniszterelnök köszöntötte a fesztiválozókat, majd Tiborcz Istvánnal koccintott egészségükre. A bulit a Mándoki Soulmates indította be, de nem sokáig élvezhettük a világhírű magyar virtuóz produkcióját, mert néhány üveg Tiltott legurítása után át kellett sietnünk a Karc FM sátrához, hogy elérjük Gajdics Ottó és Bayer Zsolt beatbox párbaját. A szomszédos Polgári Szalon nevű sátorba is benéztünk, ahol épp akkor adták át a Minőségi Újságírásért Díjat; a rangos elismerést a 888.hu szerkesztősége nyerte - visszamenőleg és 2022-ig előre is.

©

Ezután a NER Faluban tettünk egy kört. Itt a Hello, röfik! állatsimogatónál és a NÉBIH élmánysátornál időztünk - utóbbinál a multik silány magyarországi termékeiket hasonlítottuk össze nyugati párjukkal, majd Fazekas Sándorral szelfiztünk. Úgy tapasztaltuk, nagy siker volt a Magic Mirror helyén létesült, integrált párválasztó-házasságkötő sátor is, ahol a frissen egybekeltek azonnal igényelhették a CSOK-ot. Az Emmi másnap közleményben számolt be, hogy az első nap több mint 30 ezren tettek így.

A sportolni vágyóknak is akadt program; bár a beígért kajak-kenu szlalompályának nem találtuk nyomát, Pintér Attila fociedzései mindenki kárpótoltak. Magunk is beálltunk volna passzolgatni egyet, de az idegenlégiósok miatt már nem volt hely a csapatban.

Letiltották Varga Miklóst

A kisebb koncerthelyszíneknél nagy meglepetésünkre azt láttuk, hogy a Party Aréna programjait idén a Pancho Arénában rendezték meg. Itt lépett fel volna az Edda is, de Pataki Attilát megint elrabolták az idegenek (nem illegális migránsok, hanem az ufók), az együttes helyére Desmond Child ugrott be, aki előadta külön az erre az alkalomra írt vadiúj slágerét, a Magyarország halk szavút. A közönségből többen megpróbálták a zenekarral együtt fütyülni a refrént, ám ezt a valtonos biztonsági őrök provokációnak vélték, ezért mindenkinek átnézték a táskáját sípok után kutatva. A pletykák szerint Varga Miklós is fellépett volna a felcsúti ékszerdobozban, de Európa című dala miatt végül kihúzták a fellépők közül.

A helyszínváltozás miatt a jól megszokott hajójárat mellett végre kisvasúttal is megközelíthetővé vált a fesztivál. Fürjes cáfolta, hogy ez többletköltséget jelentett volna, hiszen amúgy is tervben volt a lovasberényi hosszabbítás, ezért a kormány azzal a lendülettel inkább egészen a Hajógyári szigetig vitte a vonalat.

©

A Sámándob mellett elhaladva ért minket a hír, hogy nem is kétmillióan, hanem hárommillióan voltak kíváncsiak a nyitónapra. Örömünkben benyomtunk két Vajna-fánkot, majd a cukormáztól megrészegülve vetettük bele magunkat a Demjén Rózsira megőrülő tömegbe.

Ott hallottunk először, hogy valami probléma van az online jegyvásárlással. Álhír! - legyintettünk, és mit sem törődve tovább álltunk a Yandex által szponzorált világzenei sátor felé, ahol az Éjjeli Farkasok orosz motoros banda előzenekaraként éppen az azeri Hackerz lépett fel.

Tízmillióan élvezték az Indiántáncot

Szerencsére még hátra volt a nap fénypontja, Ákos a fellépése a Nagyszínpadon. Hogy biztosan meglegyen a hangulat, sietve benyomtunk egy fontnyi barackot, amit a változatosság kedvéért a vizes vb-n is bizonyító Pécsi sörrel kísértünk le. Mire a színpadhoz értünk, a tízmilliós közönség már extázisban várta, hogy felcsendüljön az Indiántánc. (Közben érkezett az Origó rendkívüli híre, hogy míg mi bőszen fesztiváloztunk, addig a kisvasút nyomvonala már elérte Sopront.)

Andy Vajna és Seszták Miklós
©

A NER állócsillaga nem okozott csalódást, a legnagyobb slágereket egy nyugdíjasokból álló társasággal összeborulva énekeltük végig - pillanatra még az egymást támogató G. Fodor Gábort és Kövér Lászlót is látni véltük a pogózó tömegben. A koncert záró akkordjaként az óriáskivetítőkön megjelent a a jól ismert kék felirat, miszerint a rögtönzött Nemzeti Konzultáción az emberek 99 százaléka mondta ki, hogy 2024-ben is legyen Első Igazán Nemzeti Fesztivál.

Hajnal tájt az élményektől és a sokadik Tiltott sörtől megrészegülve sétáltunk kifelé, amikor valaki a Fidelitas sátorban elkiáltotta magát: Orbán bejelentette,

nyereséges lett minden idők legjobb fesztiválja!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

20 éves megoldást dob ki a Microsoft a böngészőkből

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Őrizetbe vették a harmadik hajléktalant a rendőrök

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Orbán sem harcolhat mindig, most mással szerez népszerűséget

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

Kásler kirakná a magánpraxisokat a kórházakból

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"

"Több oka is van annak, hogy fent levették a kezüket Simonkáról"