Kétségtelen, hogy ebben nem kis szerepe van a Magyar Sörgyártók Szövetségének, egészen pontosan a Sör mi több programsorozatuknak, amellyel pár éve az éttermek, bisztrók, pubok konyháit is célba vették. A tavalyi nagy siker után pedig az idén is keresték Magyarország legjobb sörkorcsolyáit. A pályázatot – augusztus 6-án, a sör világnapján hirdették meg – újfent élénk érdeklődés övezte, a győzteseket láger, barna és búzasör kategóriában szakmai zsűri választotta ki (Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára, az ötletgazda, Horváth Balázs, a Chef & Pincér magazin főszerkesztője, Kovács Gábor sörszakíró, blogger, Sápi Róbert sörsommelier és Vásárhelyi István sörgasztronómus). Az idén egyébként hobbisták receptjeit is várták, amelyekre a közönség szavazhatott a szövetség Facebook-oldalán, a napokban zárult voksolás alapján egy szezámmagos füstölt sajtos sörkorcsolya és egy töltött tarsoly lett a befutó.
„Újfent bebizonyosodott, hogy van igény az ilyen típusú versenyekre, hiszen az amatőrök esetében is elég nagy volt az aktivitás. Számos izgalmas recept érkezett a profiknak kiírt pályázatra, de a zsűri majdhogynem egyhangúlag hozta meg a döntést és szavazta meg a győzteseket. Láger kategóriában a Pizza Monkey, búzában a Krak'n Town Steampunk Saloon, míg a barnánál holtversenyben az Agóra Bisztró, illetve a Malter BeerStro kapta az elsőknek járó szakmai elismeréseket” – nyilatkozta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
Amit a profik produkáltak, azt akár mi is lekoppinthatjuk kedvenc söreinkhez. Semmi akadálya, hogy otthon is sörkorcsolyázzunk, íme a győztes receptek:
Láger sör kategória
Pizza Monkey: Juhtúrós-sajtkrémes padron paprika baconbe göngyölve
Hozzávalók: 8 db padron paprika (kb. 10 dkg), 13 dkg szeletelt bacon, 8 dkg natúr sajtkrém, 2 dkg reszelt cheddar sajt, 2 dkg reszelt parmezán, 4 dkg juhtúró, 1 teáskanál aprított petrezselyem, 1 teáskanál édespaprika-szósz, 0,5 teáskanál kakukkfű, só, bors.
Elkészítés: A padronokat félbevágjuk, sózzuk. A krémsajtot a fűszerekkel összedolgozzuk. A felezett padronokat megtöltjük a sajtkrémmel, majd megszórjuk cheddar sajttal. A töltött paprikákat baconbe göngyöljük, majd megszórjuk a reszelt parmezánnal. Forró rostlapon 2 percig sütjük, majd szalamanderben 4 percig pirítjuk (ugyanezt házi körülmények között nyugodtan produkálhatjuk grillen, felforrósított serpenyőben). Tipp: Pikáns paradicsomsalsával tálaljuk.
Búzasör kategória
Krak'n Town Steampunk Saloon: Banánkenyér lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsomlekvárral és füstölt lazaccal
Banánkenyér hozzávalói: 3 banán, 1 egész tojás, 190g liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tasak sütőpor, 80g cukor, 100g vaj.
Elkészítés: A banánokat pürésítjük, és összekeverjük a száraz anyagokkal. Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Kivajazott és cukrozott muffinformában 190 fokon 20 percig sütjük.
Lime-os kecskesajt krém hozzávalói: 200g lágy kecskesajt, 1 db lime, só, 1 dl 30 százalékos tejszín
Elkészítés: A kecskesajtot áttörjük szitán, majd kikeverjük a tejszínnel és a lime levével. A zöldcitrom héját a krémbe reszeljük.
Paradicsomlekvár hozzávalói: 2 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 75 g cukor, 50 g só, olívaolaj, 2 g agar agar, 1 dl málnaecet
Elkészítés: A hagymát lepirítjuk a fokhagymával együtt. Az előre leforrázott paradicsommal tovább főzzük, majd meghintjük a cukorral, amit enyhén karamellizálunk. Mikor összefőtt, sózzuk és turmixoljuk. Szitán átnyomjuk a kész paradicsomlekvárt, majd agar agarral óvatosan összefőzzük, dermesztjük.
Tálaláskor a banánkenyérkékre halmozzuk a krémet, amelyre a paradicsomlekvár zseléből csíkokat vágunk, rátesszük a füstölt lazac szeletkéket. Díszítési tipp: friss édeskömény, illetve karamellizált salottahagyma.
Barna sör kategória
Agóra Bisztró: Sörrel karamellizált sertésoldalas, cékla chipsszel
Hozzávalók: 20 dkg cékla, 15 dkg oldalas, 2 dl barna sör, édes kömény, szecsuani bors, fahéj virág (szárított), só, olaj, ketchup
Elkészítés: Az oldalast sóval, édesköménnyel, szecsuani borssal, fahéjvirággal és olajjal bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk a sörrel, alufóliával lefedjük, és sütőben puhára pároljuk. A megpárolt oldalast a bordacsontok mentén felszeleteljük, serpenyőbe helyezzük, ketchuppal és a pecsenye levével (pár kanálnyi) addig pirítjuk míg karamellizálódik. A céklát hámozzuk és hajszálvékonyan felszeleteljük, bő forró olajban ropogósra sütjük, még melegen sózzuk.
Malter BeerStro: Malter Wellington – Véres hurka göngyölt tésztában, reszelt cékla salátával
Hozzávalók: Házi véres hurka, lilakáposzta, leveles tészta, reszelt cékla saláta (cékla, alma, torma, méz, hagyma, citrom, só, bors)
Elkészítés: A káposztát megpároljuk köménnyel, balzsamecettel, és ízlés szerinti fűszerekkel. A hurkát és a káposztát a leveles tésztába göngyöljük. Az így bebugyolált hurkát megsütjük, és a céklasalátával tálaljuk.