Az év legjobb sörkorcsolyái – recept

A sör-virsli-pogácsa kombó már egy retró majálison is lejáratott. Évek óta sörkorcsolyázunk, még trendibben inkább tapasolunk, és hívő sörhabosnak eszébe sincs vitatni, hogy igenis van sörgasztronómia.

  • hvg.hu hvg.hu
Az év legjobb sörkorcsolyái – recept

 Kétségtelen, hogy ebben nem kis szerepe van a Magyar Sörgyártók Szövetségének, egészen pontosan a Sör mi több programsorozatuknak, amellyel pár éve az éttermek, bisztrók, pubok konyháit is célba vették. A tavalyi nagy siker után pedig az idén is keresték Magyarország legjobb sörkorcsolyáit. A pályázatot – augusztus 6-án, a sör világnapján hirdették meg – újfent élénk érdeklődés övezte, a győzteseket  láger, barna és búzasör kategóriában szakmai zsűri választotta ki (Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára, az ötletgazda, Horváth Balázs, a Chef & Pincér magazin főszerkesztője, Kovács Gábor sörszakíró, blogger, Sápi Róbert sörsommelier és Vásárhelyi István sörgasztronómus). Az idén egyébként  hobbisták receptjeit is várták, amelyekre a közönség szavazhatott a szövetség Facebook-oldalán, a napokban zárult voksolás alapján egy szezámmagos füstölt sajtos sörkorcsolya és egy töltött tarsoly lett a befutó. 

 „Újfent bebizonyosodott, hogy van igény az ilyen típusú versenyekre, hiszen az amatőrök esetében is elég nagy volt az aktivitás. Számos izgalmas recept érkezett a profiknak kiírt pályázatra, de a zsűri majdhogynem egyhangúlag hozta meg a döntést és szavazta meg a győzteseket. Láger kategóriában a Pizza Monkey, búzában a Krak'n Town Steampunk Saloon, míg a barnánál holtversenyben az Agóra Bisztró, illetve a Malter BeerStro kapta az elsőknek járó szakmai elismeréseket” – nyilatkozta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Amit a profik produkáltak, azt akár mi is lekoppinthatjuk kedvenc söreinkhez. Semmi akadálya, hogy otthon is sörkorcsolyázzunk, íme a győztes receptek:

Láger sör kategória

 Pizza Monkey: Juhtúrós-sajtkrémes padron paprika baconbe göngyölve

Hozzávalók: 8 db padron paprika (kb. 10 dkg), 13 dkg szeletelt bacon, 8 dkg natúr sajtkrém, 2 dkg reszelt cheddar sajt, 2 dkg reszelt parmezán, 4 dkg juhtúró, 1 teáskanál aprított petrezselyem, 1 teáskanál édespaprika-szósz, 0,5 teáskanál kakukkfű, só, bors.

Elkészítés: A padronokat félbevágjuk, sózzuk. A krémsajtot a fűszerekkel összedolgozzuk. A felezett padronokat megtöltjük a sajtkrémmel, majd megszórjuk cheddar sajttal. A töltött paprikákat baconbe göngyöljük, majd megszórjuk a reszelt parmezánnal. Forró rostlapon 2 percig sütjük, majd szalamanderben 4 percig pirítjuk (ugyanezt házi körülmények között nyugodtan produkálhatjuk grillen, felforrósított serpenyőben). Tipp: Pikáns paradicsomsalsával tálaljuk. 

MSSZ

Búzasör kategória

 Krak'n Town Steampunk Saloon: Banánkenyér lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsomlekvárral és füstölt lazaccal 

   Banánkenyér hozzávalói: 3 banán, 1 egész tojás, 190g liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 tasak sütőpor, 80g cukor, 100g vaj.

Elkészítés: A banánokat pürésítjük, és összekeverjük a száraz anyagokkal. Hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Kivajazott és cukrozott muffinformában 190 fokon 20 percig sütjük.

 Lime-os kecskesajt krém hozzávalói: 200g lágy kecskesajt, 1 db lime, só, 1 dl 30 százalékos tejszín

Elkészítés: A kecskesajtot áttörjük szitán, majd kikeverjük a tejszínnel és a lime levével. A zöldcitrom héját a krémbe reszeljük.

Paradicsomlekvár hozzávalói: 2 db nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 75 g cukor, 50 g só, olívaolaj, 2 g agar agar, 1 dl málnaecet

Elkészítés: A hagymát lepirítjuk a fokhagymával együtt. Az előre leforrázott paradicsommal tovább főzzük, majd meghintjük a cukorral, amit enyhén karamellizálunk. Mikor összefőtt, sózzuk és turmixoljuk. Szitán átnyomjuk a kész paradicsomlekvárt, majd agar agarral óvatosan összefőzzük, dermesztjük.

 Tálaláskor a banánkenyérkékre halmozzuk a krémet, amelyre a paradicsomlekvár zseléből csíkokat vágunk, rátesszük a füstölt lazac szeletkéket. Díszítési tipp: friss édeskömény, illetve karamellizált salottahagyma.

MSSZ

Barna sör kategória

Agóra Bisztró: Sörrel karamellizált sertésoldalas, cékla chipsszel   

Hozzávalók: 20 dkg cékla, 15 dkg oldalas, 2 dl barna sör, édes kömény, szecsuani bors, fahéj virág (szárított), só, olaj, ketchup

Elkészítés: Az oldalast sóval, édesköménnyel, szecsuani borssal, fahéjvirággal és olajjal bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk a sörrel, alufóliával lefedjük, és sütőben puhára pároljuk. A megpárolt oldalast a bordacsontok mentén felszeleteljük, serpenyőbe helyezzük, ketchuppal és a pecsenye levével (pár kanálnyi) addig pirítjuk míg karamellizálódik. A céklát hámozzuk és hajszálvékonyan felszeleteljük, bő forró olajban ropogósra sütjük, még melegen sózzuk.

MSSZ

 Malter BeerStro: Malter Wellington – Véres hurka göngyölt tésztában, reszelt cékla salátával

Hozzávalók: Házi véres hurka, lilakáposzta, leveles tészta, reszelt cékla saláta (cékla, alma, torma, méz, hagyma, citrom, só, bors)

Elkészítés: A káposztát megpároljuk köménnyel, balzsamecettel, és ízlés szerinti fűszerekkel. A hurkát és a káposztát a leveles tésztába göngyöljük.  Az így bebugyolált hurkát megsütjük, és a céklasalátával tálaljuk.

MSSZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Az Otthon Start hitel tényleg a csalárd osztogatás állatorvosi lova

Az Otthon Start hitel tényleg a csalárd osztogatás állatorvosi lova

Hangulatjavító intézkedések özönét zúdítja a kormány a választókra a Pride után, de még a támogatott lakáshitel is arról szól, hogy az állam kivonul a család- és szociálpolitikából, és a felelősséget az egyénre tolja. Hogyan járhatnak jól a magas jövedelműek az új kedvezményes hitellel? Miért maradnak ki a közszféra dolgozói ebből az osztogatásból is? Mi történne, ha nálunk is lengyel mintára emelnék a nyugdíjakat? Három szakértőt kérdeztünk.