szerző:
hvg.hu

Akárcsak a lassan ötéves Asha esetében, most is a látogatókra bízza a döntést a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Mától lehet szavazni a múlt szerdán született kiselefánt nevére, összesen öt lehetőség közül lehet választani. A voksokat péntek délig várja a budapesti állatkert, a határidő után nem sokkal pedig meglesz az eredményhirdetés is.

A lehetséges neveket úgy választották ki az illetékesek, hogy azok valamilyen módon utaljanak az állatok őshazájára, tehát elsősorban indiai, vagy legalábbis dél-ázsiai nevekben gondolkodtak. Hím állatnak adható nevet kerestek, és azt is mérlegelték, hogy megmaradjanak-e az állatkerti szokásnál, hogy az utódok nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Figyeltek továbbá arra is, hogy a többi elefánt nevétől hangzásban eltérő legyen majd a megszólítás.

A lehetőségek:

  • Amar – Indiában nyelvi (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu stb.) és vallási (hindu, szikh, dzsaina) értelemben is széles körben elterjedt név. Jelentése: örök, halhatatlan.
  • Ambar – Indiában kétféle értelemben is használatos. A szanszkrit nyelvben eredetileg eget jelentett, így ugyanez a jelentése a legtöbb észak-indiai indoárja nyelvben is, ahol férfinévként használatos. Az urduban viszont ugyanez a név az arab anbarra vezethető vissza, így ott ámbra a jelentése, és női névként szokták használni.
  • Arun – szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Így hívták egyik múltbeli, az 1980-as és 90-es években Budapesten élt elefántbikánkat is. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, de emiatt a név hajnalt, hajnalpírt, illetve a Napot is jelenti.
  • Arjuna (kiejtése: Ardzsuna) – az óind mitológiában Arjuna Indra fia, a Mahábhárata és a Bhagavad-gíta fontos szereplője. A név maga szanszkrit eredetű, a modern indiai nyelvekben inkább Arjun alakban használják. A név jelentése: tiszta, fehér, világos, ragyogó, ezüstösen csillogó, de a szó maga egyúttal a páva egyik elnevezése is.
  • Ashok (kiejtése: Asok) – szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, urdu, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos, India-szerte elterjedt férfinév, amelynek népszerűsége az óind uralkodóra, Asókára vezethető vissza. A név jelentése: gondtalan, szomorúság nélküli.

A kiselefánt, aki pont egy hete jött világra, és születéséről videót is készített az állatkert csapata, a hétvége óta látogatható is.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Engedélyezhetik a paksi atomerőmű légterébe való berepülést

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni