szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A botrány után úgy döntöttek A sevillai borbély című előadást létrehozó koprodukciós partnerek, hogy a rendező nem vehet részt a próbafolyamatban, azóta pedig nem volt a színházban, még "álruhában sem".

Mint tegnap megírtuk, egy névtelen forrásra hivatkozva a Reflektor blog azt írta, Kerényi Miklós Gábor megjelent a Szegeden tegnap bemutatott A sevillai borbély próbáin, és rendezőként funkcionált, "ami többeket megdöbbentett, de hangosan nem tette szóvá senki".

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nemrég cáfolta, hogy a rendező jelen lett volna a próbákon. Mint írja, a próbafolyamat a november 9-i nyilatkozatának megfelelően zajlott, melyben azt közölték, hogy nem törlik a darabot a rendező botránya miatt, de Kerényi nem fog bekapcsolódni a próbafolyamatba, a munkát egy rendező-asszisztens veszi át.

"Kerényi Miklós Gábor – amint ez köztudott – az elmúlt hetekben Szentpéterváron rendezett, onnan november 13-án érkezett vissza. Az eredeti tervek szerint 13-án estétől átvette volna asszisztensétől a próbák vezetését, de a személyét érintő botrány kirobbanását követően az előadást létrehozó koprodukciós partnerek úgy döntöttek, hogy ez nem történhet meg" - közölte a főigazgató.

Hozzáfűzte, hogy a döntésről a produkció tulajdonosa, az Operettissima Kft. vezetője értesítette a rendezőt, aki ezt tudomásul vette.

Gyüdi szerint a félreértést az okozhatta, hogy amikor október 29-én felállították a darab díszleteit, aznap és 30-án délelőtt Kerényi Miklós Gábor rendelkező próbát tartott, azaz ott járt a színházban – de ez a botrány 30-án esti kirobbanását megelőzően történt.

"A koprodukciós partnerek azonnal meghozták a döntést, a rendező pedig sem tudtommal, sem álruhában nem járt a színházunkban október 30-a óta. A Szegedi Nemzeti Színház és a rendező között semmiféle szerződés nincs, aminek a felbontásán el kellett volna gondolkoznom, de a produkció tulajdonosának egyetértésével már november 2-án úgy döntöttem, hogy az előkészületekben való személyes részvétele nemkívánatos. Azóta minden így történt, azaz a közleményemből idézettekkel szemben álló esemény, incidens nem volt. Mivel az előadás karmestereként a próbákon magam is jelen voltam, ezt teljes biztonsággal állíthatom" - írta a főigazgató.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Kerényi mégis részt vehetett rendezőként a szegedi próbákon

Bár a Szegedi Nemzeti Színház korábban azt közölte, a szexuális zaklatással vádolt Kerényi Miklós Gábor rendezőként nem folyik már bele A sevillai borbély próbáiba, a Reflektor blog úgy tudja, mégis megtette és ezt nem tette szóvá neki senki.