szerző:
hvg.hu

A humánetológus szerint a családban és az iskolában többet kellene foglalkozni az emberi testtel, az emberek közti viszonyok korlátaival és lehetőségeivel – ez előzhetné meg leginkább a zaklatásos helyzeteket.

„Szükséges és fontos is védekezni a hatalommal való visszaélés, a nemi erőszak és a bántalmazás minden formája ellen. Ám annál nincs borzalmasabb, mint ha belehajszoljuk a társadalmat, hogy mondjuk egy nemi szerv megmutatása egyenlő a nemi erőszakkal, és e mentén tönkre lehet tenni bárkit” – mondja az e heti HVG interjújában Csányi Vilmos.

Úgy véli, a megelőzés lenne a legfontosabb, fontos lenne például szerinte, hogy a szülők ne szégyelljék magukat, merjenek otthon meztelenül mutatkozni, ugyanis a gyerek ebből megtanulja, hogy a fedetlen test természetes, pucérnak lenni nem ördögtől való. „Elképesztő, hogy egy gyerek felnőhet úgy, hogy 14-15 éves koráig nem lát meztelen nőt és férfit maga körül, majd az első élménye erről a pornó lesz, amit az osztálytársai megmutatnak neki.”

Akit ennyire elidegenítenek a testiségtől – teszi hozzá –, az nagy eséllyel nem tudja majd, hogyan viselkedjen, amikor megérintik vagy megpróbálják megérinteni. Ez a társadalom felelőssége is, nem csupán azé, aki közelít felé, hogy megérintse – mondja.

Ezért az iskolában, a családban kellene többet foglalkozni az emberi testtel, az emberek közti viszonyok korlátaival és lehetőségeivel. Ezek ugyanis nem maguktól értetődő, hanem tanult és tanulható dolgok.

A teljes interjú az e heti HVG-ben olvasható.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!