szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húst eszünk és sört iszunk, nem is lesz így több bajunk – tartja egy, persze hogy cseh közmondás. Mi meg azt mondjuk, hogy csúszik az a sör máshoz is. S még ilyenkor télen is. Sőt, akár az ünnepi menübe is becsempészhetünk egy-egy remek sör-étel párost.

 Vásárhelyi István sörgasztronómus és a Sör mi több csapata Pálvölgyi Zoltán séffel olyan sör-étel párosításokat állított össze, amelyek nem csak a testet, de a lelket is felmelegítik a zimankós napokban. S ha nem ragaszkodunk a hagyományos menühöz, akár a karácsonykor is asztalra kerülhet egy-egy fogás.

Chilis sajtleves pirított csirkecsíkokkal – IPÁ-val

Az enyhén csípős, pikáns leveshez az illatos, kicsit fűszeres komló remekül passzol.  

Hozzávalók:

  • Póréhagyma: 1 db
  • Csirkemell: 0,3 kg
  • Kaliforniai paprika: 1 db
  • Tejszín: 0,3 l
  • Alaplé: 0,6 l
  • Tejszínes krémsajt: 0,15 kg

    Az apró, kockára vágott póréhagymát és piros kaliforniai paprikát vajon megpirítjuk, majd rátesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Római köménnyel, friss chilivel vagy cayanne borssal ízesítjük. Alaplével és tejszínnel felengedjük, natúr tejszínes krémsajttal sűrítjük. Tálaláskor karikázott ecetes pepperónit és ropogós tortilla chipset kínálunk hozzá.  Tipp: Ha pulykamell csíkokkal készítjük máris "karácsonyosabb".

    sormitobb.hu
  • Lazacsteak karottás ruccolával, édesburgonya krémmel – búzasörrel

Manapság már nem olyan kivételes szentségtörés, ha ponty helyett tengeri hal,  például lazac kerül az ünnepi terítékre. A búzasör igen jó választás halhoz. Az enyhén savanykás répacsíkok szépen harmonizálnak a fanyar búzasörös jegyekkel, a rukkola kesernyés zöldséges íze az élesztő enyhe keserűjével alkot szép párost, az édesburgonya pedig jól kiegészíti a búzasör kenyeres telt ízeit.

Hozzávalók:

  • Sárgarépa: 2 db
  • Ruccola 0,15 kg
  • Lazac: 0,8 kg
  • Édesburgonya: 0,5 kg

    A sárgarépát vékony szalagokra szeljük (mandolinnal vagy éles késsel, ha ügyesek vagyunk) olívaolaj és fehér balzsamecet keverékével bepácoljuk, sóval és cukorral ízesítjük. A burgonyapüréhez hasonlóan – de tej hozzáadása nélkül – elkészítjük az édesburgonya krémet. A lazacot bőrös felével megsütjük, majd vajjal fényezzük. Végül egy maroknyi rukkolát összekeverünk a bepácolt répaszalagokkal, így tálaljuk.

    sormitobb.hu

    Fehérboros rizottó – félbarna sörrel

  • A cékla enyhén édeskés ízeit szinte „visszhangozza” a sötétebb maláták ízvilága, és nem kell félteni a teltebb sörtől a rizottót 

  • Hozzávalók:

    • Arborio rizs: 0,25kg
    • Fehérbor: 0,2 l
    • Alaplé: 0,4 l
    • Parmezán: 0,1 kg (és kis darab vaj)
    • Cékla: 0,2 kg

      A céklát megpucoljuk és apró kockákra vágva, ízlés szerint fűszerezve - pici olajjal megspriccelt -  serpenyőben megsütjük (akkor jó, ha már beleszalad a villa). Az arborio rizst - pár póréhagyma vagy újhagyma karikát dobhatunk közé - olíván átpirítjuk (éppen, hogy színt kapjon), majd felöntjük alaplével és fehérborral. Folyamatos kevergetés mellett, amikor már puhul a rizs, hozzáadjuk a reszelt parmezánt és az apró darab vajakat. Ezek után közepes lángon főzve folyamatosan kevergetjük, míg krémes állagot kapunk. A "végkifejlet" előtt  hozzákeverjük a sült cékla kockákat, és így főzzük készre. 

      sormitobb.hu
    •  

     

     

     

     

     

     

     

      

  •  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!