szerző:
hvg.hu

Mint minden esztendőben, ezúttal is elsőként a Borászportál állt elő éves bornaptárával, amiben több mint ötven, már tutira befoglalt, kihagyhatatlannak jelzett programot jegyez. Mi is belelapoztunk a naptárba. Íme egy kis ízelítő.

Jan. 27. Olaszrizling Szerintünk

Az idén kilencedik alkalommal rendezik meg Csopakon a rizlingtalálkozót, amelyen legutóbb már több mint 30 pincészet borait lehetett kóstolni.   

Január 31. Winelovers Wednesday: Mátrai borvidék

A Winelovers Wednesday sorozatot az idén a mátrai borászok nyitják, akik Budapesten, a Hotel Gellértben mutatják be a térség domináló tételeit, és a vidék sokszínűségét. Ez több, mint egy  sétálókóstoló, ez #winetastic.

Február 10. Kékfrankos Bortúra

2018-ban debütál a bortúra, amely három, Szekszárd déli részén található  pincészet összefogásával született: Bodri, Fritz, Takler.  Mind a három pincészet vendégül lát egy szekszárdi „Év borászát” és egy kisebb pincét. A Bodrinál Dúzsi Tamás és Schieber, Fritznél a Mészáros Borház és a Tringa pince, Takleréknél a Vida családi birtok és Bősz Adrián borait lehet kóstolni. A "túrázók"  Szekszárd belvárosából, a Garay Élménypincétől ingyenes buszjárattal juthatnak el a célállomásokhoz.

Február 24. Magyar Borok Bálja

A báli szezon kiemelkedő eseményére  2018-ban már 13. alkalommal kerül sor a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Ezen az estén adják át az egri borász, Gál Tibor emlékére alapított díjat is, amelyre az Év Bortermelői és a Borászok Borászai állítanak jelölteket.

Március 2. Bikavér Párbaj

Az idén is "megmérkőzik" a két borvidék a Corinthia Hotelben. Egyre több a magas minőségű egri és szekszárdi bikavér. Érdemes a borokat és készítőik bikavér filozófiáját újra felfedezni.

Március 24. Tokaji Március

Prémium sétálókóstoló, amelynek során Tokaj-Hegyalja legfontosabb fajtáit és borstílusait ismerhetik meg a borbarátok: 70 pincészet és több mint 160 féle bor a Corintia Hotel Budapestben.

Március 24. Pinot Noir Vertikális Kóstoló

Az Etyeki Kúria 2001-ben telepített először pinot noir szőlőt, ami jó döntésnek bizonyult, mert ez a fajta azóta is folyamatos elismeréseket hoz a borászatnak. A vertikális kóstolón tíz korábbi évjáratot valamint öt hordómintát (Kádár, Stockinger, Taransaud, Trust és Fraincois Freres) kóstolhatnak össze az érdeklődők Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborászának vezetésével a termőhelyen.

Április 21. Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés

A Tokaji Borlovagrend minden évben, a Tokaji Tavasz eseménysorozat kereteiben rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést, olyan ritka és egyedi tételekből, amelyek méltán kelthetik fel a gyűjtők, a tokaji bor elkötelezett rajongóinak figyelmét. A különleges árverés hazai és külföldi vásárlóit dülőtúrákkal, nyitott pincékkel, borkóstolókkal, konferenciákkal, szakmai előadásokkal, bor- és gálavacsorával fogadják Tokajban.

Május 10-13. Rosalia Fesztivál

A legszínesebb rozé paletta, gyöngyöző- és habzóborok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket a Városligetben.

Május 18-27. Szegedi Borfesztivál

A Szeged Napja ünnepségsorozat keretében a város egyik legnagyobb bulija, tíz napig, koncertekkel, kiváló borokkal.

Június 16. Pezsgő Június Nagykóstoló

Ha nyár, akkor pezsgés - a szezonindító tematikus kóstolón pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok kerülnek a poharakba 40 hazai és 40 külföldi pincészettől (Corinthia Hotel Budapest).

Június 23. ChardonnÉJ

Etyeken, az Öreghegy sétálóutcáján 2018-ban már harmadik alkalommal rendezik meg a ChardonnÉJ-t, a Szentiván-éjhez legközelebbi szombaton.

©

Július 5-8. Bor, Mámor, Bénye

Tokaji borok, zempléni ízek: a leghangulatosabb fesztivál az erdőbényei kertekben.

Augusztus 23-26. Junibor Ünnep
4 nap / a legjobb fiatal borászok / 100+ bor - a Bazilika előtt, a Szt István téren.

Szeptember 1-2. Budafoki Pezsgő-és Borfesztivál

Kinyitnak a budafoki pincék, beindul a Budafoki Pincejárat és ezernyi koncert várja a Budapest bornegyede iránt érdeklődőket.

Szeptember 6-9.  Budapest Borfesztivál

27 éves a Budapest Borfesztivál. A helyszín változatlan, a Budavári Palota teraszain Magyarország 22 borvidékének borászai mellett szokás szerint számos külföldi pincészet is bemutatkozik.

Szeptember 13-16. Kerekdomb Fesztivál

Fókuszban a tállyai pincészetek - zenei, színházi, irodalmi, gasztronómiai programok a festői hegyaljai településen

Október 4-7. Villányi Vörösbor Fesztivál

A legszebb vörösborok - nagyszabású szüreti felvonulás, sztárfellépők, koncertek, gyerekprogramok várják a hagyományosan október első hétvégéjén, szüreti időszakban megrendezett fesztivál látogatóit Villányban.

November 8-11. VIII. Márton napi Borfesztivál

Minden évben egyre magasabbra teszi a lécet a budapesti Gellért Hotelben szervezett újbor-fesztivál. 2018-ban is biztos számos meglepetéssel, újdonsággal rukkolnak elő.

November 17. Mitiszol? Fesztivál

Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica kóstolója, több mint 100-féle borral és egyéb italokkal a Millenárison.

A portál naptárát azért kiegészítenénk az egyik, nemzetközileg is legismertebb - és elismertebb - hazai boros rendezvénnyel, ami nyilván a bőség zavara miatt, valahogy kimaradt belőle: április 5-7. VinCE - új helyszínen, a Várkert Bazárban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Olyan bazi nagy ez az indiai lagzi, hogy még Beyoncé is tiszteletét teszi

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki