szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon az élelmiszerfelesleg mennyisége becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki évente, ebből megmenthető lehetne 80 000–100 000 tonna.

Ki lehet számolni, hány nélkülözőhöz jutna el a mindennapi betevő, ha ezt az egész mennyiséget szétosztanák. A "matekpélda" alapja.: az Élelmiszerbank 2017-ben 9300 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani. A megmentett termékek összértéke eléri az 5,2 milliárd forintot. Ha kamionokra raknánk, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna és 400  jármű kellene hozzá. Ez a mennyiség pont a kétszerese a tavalyelőttinek, ami igen jó hír.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet alkotnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a rászorulókhoz eljuttatott csomagokban.

©

Az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül éri el az elsődlegesen rászoruló gyermekeket és családokat, az időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat.

Az élelmiszerek közel 90%-a a szervezettel kapcsolatban lévő kereskedelmi láncoktól, a maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól érkezik. Az Élelmiszerbank célja, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő ajánlja fel jótékony célra élelmiszerfeleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

„Bízunk benne, hogy 2018-ban is folytatni tudjuk ezt a jelentős növekedést és ebben segítségünkre lesznek azon vállalatok is, akik eddig még nem csatlakoztak élelmiszermentő programunkhoz. Nagyon hálásak vagyunk minden céges partnerüknek, akik élelmiszerrel, anyagi támogatással vagy szolgáltatással támogatják munkánkat. Nagy érték számunkra a minket segítő közel 50 önkéntes, illetve a több mint 350 partnerszervezet munkája. Együtt 300 000 nélkülöző asztalára tudunk élelmiszert varázsolni, amely sokuk számára sorsfordító lehet” – nyilatkozta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Amit az Élelmiszerbank Egyesületről tudni érdemes:

Az egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, elősegítve az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Működése egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolási hibás termékek, de szezonálisan már nem eladható, minőségi élelmiszerek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak