szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet élmény a történelemtanulás – állítja Balatoni József történelemtanár, akinél nincsenek tabutémák, vannak viszont okos ötletek.

Nagyon másképp tanít, mint a kollégái, de eléri, hogy a diákok megtanulják a tananyagot. Balatoni József történelemtanár egy XV. kerületi iskolában tanít, óráit az élményalapú történelemoktatás dobja fel. A nyolcadikosai például nemrég azt modellezték, hogy Aprajafalván diktatúra alakul ki, és előkerült Trump Törp – vagyis értik, mi folyik a világban. Nem retten el a kényes történelmi koroktól, és Kossuthról sem hallgatja el, hogy „arrogáns pöcs volt” – mondja.

Balatoni József szerint fontos lenne, hogy a PISA-felméréssel kapcsolatban ne csak a rossz szövegértési eredményekről beszéljünk, hanem arról is, hogy a gyerekek szerint a tanárok nem kezelik őket partnerként.

Balatoni József igazi médiasztár lett az után, hogy benevezett egy televíziós vetélkedőbe, hogy pénzt nyerjen végzős diákja búcsúkirándulására. A 30 éves történelemtanár mindig is pedagógus akart lenni. A Jocó bácsi világa című blogjának ma már 33,5 ezer követője van. Ő indította a Zöld Elefánt kihívást, a fiatalokat öngyilkosságra buzdító Kék Bálna nevű internetes játék ellenkampányaként. Jocó bácsi világa címmel két könyve is megjelent már, és írt egy tizenéves fiúknak szóló regényt is.  

Azt mondja, a tiszteletet ki kell érdemelni, „az nem jár alapból, csak mert az asztal túlsó végén vagyok”.

A népszerű tanárról, íróról bloggerről készült portrénkat a HVG legfrissebb számában olvashatja.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!