szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetemi világrangsorokon jobbára listavezető két brit egyetemre az utóbbi három évben 137 magyar diák jutott be.

A közép-kelet-európai régió országai, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közül az elmúlt három évben Magyarországon volt a legmagasabb a bejutási arány Oxfordba és Cambridge-be – áll a budapesti Milestone Intézet kiadványában.

2015 és 2017 között a magyar jelentkezők 26 százaléka, 137 diák nyert felvételt, többen, mint ahányan ez idő alatt összesen bejutottak Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából az egyetemi világrangsor első két helyén álló brit felsőoktatási intézménybe.

A vizsgált időszakban Magyarországon lett a legmagasabb az egy főre jutó sikeres oxfordi és cambridge-i felvételik száma. Egymillió magyarra 14,09 sikeres felvételi jut, míg ez a szám Romániában 11,89, Lengyelországban 7,12, Szlovákiában 6,79, Ausztriában 5,15, Csehországban pedig 5,08.

A Milestone Intézet felvételizőinek 38 százaléka jutott be Oxfordba és Cambridge-be 2015 és 2017 között, a felvett magyar középiskolások 48 százaléka pedig a Milestone oktatási programjának résztvevője és közösségének tagja volt.

Idén a felvételizőinek 45 százaléka, 33 milestone-os kapott lehetőséget, hogy 2018 őszétől Oxfordban és Cambridge-ben tanuljon, így csak az intézetből többen nyertek felvételt, mint ahányan Ausztriából, Csehországból vagy Szlovákiából bármelyik felvételi időszakban az elmúlt három évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Dárdai Pál és egyik segítője is koronavírusos

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál