szerző:
hvg.hu

Március 14-én hunyt el a világ legismertebb és legelismertebb fizikusa. 3.14: ugye ismerős?

1988. óta ünnepeljük a Nemzetközi Pí Napot március 14-én. Ezt a különös számot Albert Einstein egészen biztos, hogy sokszor használta munkája során is, de a születésnapja 1879-ben is éppen március 14-ére esett.

A matematikában és a fizikában is kiemelten fontos irracionális, transzcendens szám (legalábbis az első két tizedesjegyéig) most már Hawking haláláról is nevezetes.

Mellesleg maga Hawking sokszor kérkedett azzal, hogy pontosan 300 évvel Galilei halála született. (Utóbbi 1642. január 8-án halt meg, Hawking 1942. január 8-án született.)

A π (pi) neve a kör kerületének görög nevéből ered (perimetrosz= kerület), annak első betűje a pi. Értéke pedig a kerület és az átmérő hányadosa. A szám két helyi értékig 3,14, de ezután a tizedesjegyek száma végtelen. Már több mint 1 billió tizedesjegyig kiszámították.

Korábban bemutattunk egy verset is, amit e nevezetes számról írt egy matematikus.

De van itt egy Kate Bush-dal is a π-ről:


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!