szerző:
hvg.hu

Hírességek, politikusok és a tudományos élet szereplői emlékeznek a 76 évesen elhunyt elméleti fizikusra.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint Hawking elméletei lehetőségek univerzumát nyitották meg, amelyeket ők és a világ felfedezhet. "Repülj tovább, mint Superman a súlytalanságban."

Távozása intellektuális vákuumot hagyott – írta Neil deGrasse Tyson, a természettudományok népszerűsítéséért Hawkinghoz hasonlóan rengeteget dolgozó amerikai asztrofizikus, kozmológus.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja 1987-es budapesti látogatásán készült, nemrégiben előkerült fotókkal emlékezik Stephen Hawkingra.

A Hawking életéről készült A mindenség elmélete című film főszerepét alakító Oscar-díjas Eddie Redmayne is lerótta tiszteletét a tudós előtt. "Egy valóban csodálatos elmét veszítettünk el, egy fantasztikus tudóst és a legviccesebb embert, akivel valaha szerencsém volt találkozni" – idézte közleményét a BBC News.

"Megtiszteltetés, hogy szerepelt az Agymenőkben. Köszönjük, hogy inspirált minket és a világot" – olvasható a sorozat Facebook-oldalán.

A brit űrhajós, Tim Peake azt írta Hawkingra emlékezve, hogy generációkat inspirált arra, hogy a kék bolygón túlra tekintsenek, és minél jobban megismerjék az univerzumot.

A kanadai űrhajós, Chris Hadfield azt írta: a zseni kifinomult és ritka. "Viszlát, Hawking professzor. Inspirált és tanított mindannyiunkat."

Egyszer megkérdeztem Stephen Hawkingot egy interjúban, hogy mi ejti leginkább zavarba az univerzumban. A nők – válaszolta. Hiányozni fog, nyugodjon békében – írta a legendás televíziós, Larry King.

Brian Cox, a Manchesteri Egyetem fizikaprofesszora "a legkiválóbbak egyikeként" jellemezte. Mint írta: még ezer év múlva is lesznek tudósok, akik Hawking sugárzásáról beszélgetnek majd, és használni fogják a fekete lyukakkal kapcsolatos alapvető eredményeit.

A Foo Fighters amerikai zenekar Hawking egyik gondolatát idézve mondott búcsút: "Emlékezz, hogy felfelé nézz, a csillagokra, ne lefelé, a lábaidra. Nyugodj békében, Stephen Hawking, te ki*tt legenda."

Theresa May brit kormányfő "briliáns és rendkívüli elmének, nemzedéke egyik legnagyobb tudósának" nevezte. "Bátorsága, humora és elszántsága, amellyel a legtöbbet akarta elérni az életében, ösztönző erő volt" – fogalmazott.

A svájci CERN Twitter-oldalán azt írták: "tudományterületünk óriása hagyott itt bennünket, de halhatatlan hozzájárulása örökké fennmarad".

Grafitember, a Napirajz készítője szívmelengető rajzot tett közzé a tudósra emlékezve.

A Monty Pythonnál is vendégszerepelt Hawking, ők az Galaxy Song azon feldolgozását osztották meg újra, amelyet a fizikus "énekelt":

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu/MTI Tech

Meghalt Stephen Hawking

A brit elméleti fizikus 76 éves korában hunyt el, a hírt a családja jelentette be.