szerző:
hvg.hu

A szlovák határ közelében engedték szabadon az országjáró medvét.

Szerda éjszaka szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben országos ismertségre tett szert azzal, hogy több mint 300 kilométert gyalogolt hazánkban – írja a Délmagyar.

A medvét még múlt szombaton fogták be altatólövedék segítségével Sándorfalvánál, mert már lakott területen belül kóborolt. Az elmúlt napokat a Szegedi Vadasparkban töltötte, ott várta, hogy egy szakértői bizottság döntsön a sorsáról – emlékeztet a Csongrád megyei lap.

Az orvosi vizsgálatok közben megállapították, hogy egy több mint 10 éves, egészséges nőstényről van szó.

Az állat szabadon engedésében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közel 20 munkatársa vett részt.

©

 A konvoj szerda este kilenc óra körül érkezett meg a medvét szállító ládával az elengedés helyére, a szlovák határ közelébe.

A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjféltájban meggondolta magát, és komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt

– írták.

A szakemberek olyan területet választottak ki, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll. A következő időszakban figyelik majd a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, a nemzeti parkok szakemberei azonnal "közbelépnek".

Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg. A sándorfalviak korábban azt mondták, örökbe fogadnák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!