szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szlovák határ közelében engedték szabadon az országjáró medvét.

Szerda éjszaka szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben országos ismertségre tett szert azzal, hogy több mint 300 kilométert gyalogolt hazánkban – írja a Délmagyar.

A medvét még múlt szombaton fogták be altatólövedék segítségével Sándorfalvánál, mert már lakott területen belül kóborolt. Az elmúlt napokat a Szegedi Vadasparkban töltötte, ott várta, hogy egy szakértői bizottság döntsön a sorsáról – emlékeztet a Csongrád megyei lap.

Az orvosi vizsgálatok közben megállapították, hogy egy több mint 10 éves, egészséges nőstényről van szó.

Az állat szabadon engedésében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közel 20 munkatársa vett részt.

©

 A konvoj szerda este kilenc óra körül érkezett meg a medvét szállító ládával az elengedés helyére, a szlovák határ közelébe.

A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjféltájban meggondolta magát, és komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt

– írták.

A szakemberek olyan területet választottak ki, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll. A következő időszakban figyelik majd a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, a nemzeti parkok szakemberei azonnal "közbelépnek".

Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg. A sándorfalviak korábban azt mondták, örökbe fogadnák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Lapértesülés: A német kormány szerint csak 65 év alattiakat lehet majd oltani az AstraZeneca vakcinájával

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje