szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt akarják régészeti módszerekkel megállapítani, hogy hol volt a színpad az 1969-es fesztiválon.

A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét. A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze.

A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez. A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején. 

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált. Woodstocknál az eső és sár ellenére összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust, és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak. A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely kétórányi autóútra van New Yorktól északra.

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában – mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője. Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét.

A helyszín "kiemelt történelmi jelentőségű" – mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Nem szabad megenni: szennyezett kétszersültet hív vissza az IKEA

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát

Index: Az OGYÉI már jóváhagyta az orosz vakcinát