szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ismert gyerekorvos saját oldalán kelt ki a szülésznő ellen.

Hosszú posztban ment neki Novák Hunor Geréb Ágnesnek, annak apropóján, hogy a volt szülésznő végrehajtási kegyelmet kapott. Novák a „Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!” című írásában leszögezi: „a Geréb-vita nem arról szól valójában, hogy helyes-e az otthonszülés avagy sem”. Szerinte alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés teljesen biztonságos. Ugyanakkor közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén nem ajánlott az otthonszülés, ikerterhesség esetén pedig kifejezetten tilos, mivel több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye.

„Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése” – írja Novák, mivel ezt a magyar jogszabályok is tiltják. Novák erről fölidézi, hogy Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni. A gyerekorovs viszont úgy véli, hogy nem ez a fő baj, „hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került”.

Novák mindeközben kitér arra is, hogy a Geréb-jelenségben a hálapénz-központú, magyar szülészszakmának is megvan a felelőssége, mert sok anya csak ezt látta alternatívának.

Novák végül megjegyzi, hogy „Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthonszülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egyszemélyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthonszüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthonszülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban”.

 

A HVG publicistájának korábbi, és az orvoséra nagyban hasonlító írása a témában:

Balavány: És még miért ne csukják le Geréb Ágnest?

A szülésznőnek nem azért kell börtönbe mennie, mert egy törékeny szabadságharcos, hanem halált és maradandó fogyatékosságot okozó gondatlanság miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!