szerző:
hvg.hu

A lisztériás kukoricától Európában kilencen meghaltak az elmúlt 3 évben. Gyalult tök, zöldborsó, brokkoli és sóskakrém is van a visszahívott termékek között.

Az indoklás szerint elővigyázatosságból hívja a Penny Market a Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket, amelyeket a Greenyard Kft. gyárt.

Az áruházlánc csütörtöki közleményéből nem derült ki, pontosan mi a baj ezekkel a termékkel. Csak annyit közöltek, hogy minden terméket visszahívnak, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Blokk nélkül mindegyik üzletükbe vissza lehet vinni ezeket a termékeket és a teljes vételárukat visszaadják.

„Tudatos vállalatként csak minőségileg kifogástalan és biztonságos forrásból származó élelmiszert hozunk forgalomba” – írták.

Az alábbi termékek érintettek:

- Jégkert gyalult tök 1 kg
- Jégkert zöldborsó zsenge 450 gr
- Jégkert vegyes zöldségleves 450 gr
- Jégkert zöldborsó 1 kg
- Jégkert mexikói vegyes zöldség 1 kg
- Jégkert parajkrém 450 gr
- Jégkert fejtett bab 450 gr
- Jégkert/Felco sóskakrém 450 gr
- Jégkert brokkolis zöldségkeverék 450 gr
- Jégkert brokkoli 450 gr
- Jégkert franciasaláta alap 1 kg
- Jégkert sárgahüvelyű vajbab 1 kg
- Jégkert morzsolt kukorica 1 kg
- Jégkert zöldségkeverék 750 gr
- Jégkert finomfőzelék keverék 450 gr

Lisztériafertőzésről van szó

Míg a Penny Market szigorúan a kivonásra vonatkozó információkat tette közzé, addig a Nébih az okokat is közölte.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kedden számolt be arról, hogy megtalálták egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását. A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság.

A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már márciusban kiderítette, hogy a fertőzés okozója a gyorsfagyasztott kukorica. Kedden viszont azt is közölte, hogy a listeria monocytogenes baktériumot hordozó kukorica egy magyar üzemből származik, a Greenyard vállalat magyarországi gyárából.

Utóbbi Baján található – jegyzi meg a 444.hu.

A Nébih szerint elrendelték a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott összes fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását. Az érintett vállalat értesítette a partnereit, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását pedig Európa szerte megkezdték.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt. Itthon nem tudni egyelőre olyan megbetegedésről, amelyet ez a termékkör okozott volna – írták.

Az érintett magyarországi üzemben szigorított takarítást végeztek, most fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végeznek ott, de terméket nem értékesítenek. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!