szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Özönlenek a köszöntések és a jókívánságok azután, hogy a 12 fiatal focistát és az edzőjüket 18 nap után sikerült kimenteni a Tham Luang barlangrendszerből.

A barlang környékén a hivatásosok mellett rengeteg önkéntes is segédkezett a mentőakcióban. Volt, aki főzött a búvárokra és a mentőalakulat más tagjaira, más vállalta, hogy nap nap után kimossa a bekoszolódott ruháikat, megint mások a tereprendezésben, szivattyúzásban segédkeztek. Ők, amikor híre ment, hogy a Vaddisznók nevű ifjúsági focicsapat valamennyi tagja épségben kijutott a barlangból, énekelni, táncolni kezdtek.

A barlanghoz közeli városban, Chiang Raiban is spontán örömünnep kezdődött. A BBC azt írja, a helyszínen tartózkodó riportereit elképesztette az összefogás, amit a helybeliek részéről tapasztalt.

A gyerekekkel azonban most nem csak a helyiek örülnek együtt. A világ minden részéről üdvözölték a fiúk kiszabadulását.

Az első politikus, aki a hír hallatán gratulált, az izlandi miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir volt.

Aztán a spanyol király család és Theresa May, az éppen kormányválsággal küzdő brit miniszterelnök jelentkezett be.

Beköszönt Elon Musk is, aki korábban felajánlotta cége segítségét a mentésben, ám arra mégsem tartottak igényt. Sokak szerint az egész inkább csak egy PR-fogás volt.

Majd Donald Trump is megszólalt.

És ha már a fiúk nem lehetnek ott a foci-vb döntőjén, kapnak egy másik nagy lehetőséget arra, hogy nagyszerű focistákat láthassanak élőben játszani. Meghívta ugyanis őket a Manchester United.

Az AS Roma is reagált a gyerekek csodával határos szabadulására, és megemlékezett arról a thai haditengerészről is, aki életét vesztette a mentőakció múlt heti szakaszában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Mindenkit kimentettek a thai barlangból

A thai haditengerészet megerősítette: 18 nappal azután, hogy a barlangban rekedtek, a 12 fős focicsapat és az edzőjük is biztonságban kijutott a föld alól.