szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A krízis kellős közepén hozakodott elő azzal a SpaceX és a Tesla atyja, hogy miniatűr tengeralattjárókkal biztonságban ki tudná hozni a barlangban rekedt gyerekeket. Musk terve bár elképesztően ötletes, a háttérben sokak szerint inkább saját, különös "hóbortja" sejlik fel.

Szinte nincs hét, amikor ne adnánk hírt Elon Musk valamilyen újabb zseniális ötletéről. Egy ideje azonban egész más hangvételű történésekről lehet beszámolni, miután a milliárdos tulajdonában lévő Tesla utolsó eredményei alapján finoman szólva sem muzsikál jól.

Mindez persze nem akadályozta meg, hogy figyelmét a barlangban rekedt thai gyermekek felé fordítsa: a napok óta tartó dráma közepén hirtelen bedobta ötletét, miszerint cégei készíteni tudnának olyan mentőkabinokat, melyekben egyesével ugyan, de biztonságban ki tudnák hozni a búvárok a társaságot.

Mindenki legnagyobb meglepetésére a thaiföldi szakemberek visszausították Musk ötletét, arra hivatkozva, hogy a kapszula nem alkalmas ilyen műveletre. A milliárdos ennek ellenére elutazott Thaiföldre, ahonnan videókat közölve bemutatta a szerkezet működését, majd egyszerűen otthagyta azokat, hátha jók lesznek valamire később.

A Twitteren megjelent, ezzel kapcsolatos bejelentések után rengeteg felhasználó üzent Musknak, mondván, ötlete, ilyen körülmények között legalábbis, láthatóan nem alkalmas a mentésre, de mégis megpróbálja azt ráerőltetni az akció résztvevőire. Akadt, aki egyszerű marketingfogásnak nevezte a tervet, arra hivatkozva, hogy a napok óta tartó krízis alapján legalább hallomásból ismernie kellett a történet részleteit. Ha pedig tisztában volt vele, úgy minimum számítania kellett arra, hogy kabinjai nem lesznek alkalmasak a bevetésre. Mégis megépítette azokat, és ahogy eddig, most is rekordgyorsasággal. Mintha csak azt szemléltette volna, hogy nemcsak működnek, tömeggyártásra való igény esetén sebtében is össze tudja azokat rakni.

Musk hasonló kategóriájú "ötletei" egyébként korábban sem voltak ismeretlenek a bajba jutottak előtt. 2013-ban a Boeingnek ajánlotta fel segítségét, miután a cég egyik új típusú repülőgépének akkumulátorával gondok akadtak. Musk azzal kezdett példálózni, hogy a SpaceX rakétáin használt eszközök abszolút alkalmasak lennének a feladatra, vigyék őket bátran. 2017-ben Puerto Rico a Maria hurrikán sújtotta területeire küldte ki a Teslánál dolgozó, akkumumlátorfejlesztéssel foglalkozó szakembereit, mert az áramkimaradás miatt égető fontosságú volt a hálózat mielőbbi helyreállítása. És ez csak kettő a tucatnyi felajánlás közül.

Ezen történetek többsége egyébként szinte kivétel nélkül pozitív végkifejlettel zárult, Musk fellépése azonban minden alkalommal gyanút keltett az érintett ország lakosságában, akik szerint a jótevő mögött inkább egy katasztrófaturista képe tűnik fel: legyen szó bármiről, az ingyenreklám mindig jól jön. Még akkor is, ha ehhez két nap alatt kell összerakni egy miniatűr tengeralattjárót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!