szerző:
hvg.hu

A krízis kellős közepén hozakodott elő azzal a SpaceX és a Tesla atyja, hogy miniatűr tengeralattjárókkal biztonságban ki tudná hozni a barlangban rekedt gyerekeket. Musk terve bár elképesztően ötletes, a háttérben sokak szerint inkább saját, különös "hóbortja" sejlik fel.

Szinte nincs hét, amikor ne adnánk hírt Elon Musk valamilyen újabb zseniális ötletéről. Egy ideje azonban egész más hangvételű történésekről lehet beszámolni, miután a milliárdos tulajdonában lévő Tesla utolsó eredményei alapján finoman szólva sem muzsikál jól.

Mindez persze nem akadályozta meg, hogy figyelmét a barlangban rekedt thai gyermekek felé fordítsa: a napok óta tartó dráma közepén hirtelen bedobta ötletét, miszerint cégei készíteni tudnának olyan mentőkabinokat, melyekben egyesével ugyan, de biztonságban ki tudnák hozni a búvárok a társaságot.

Mindenki legnagyobb meglepetésére a thaiföldi szakemberek visszausították Musk ötletét, arra hivatkozva, hogy a kapszula nem alkalmas ilyen műveletre. A milliárdos ennek ellenére elutazott Thaiföldre, ahonnan videókat közölve bemutatta a szerkezet működését, majd egyszerűen otthagyta azokat, hátha jók lesznek valamire később.

A Twitteren megjelent, ezzel kapcsolatos bejelentések után rengeteg felhasználó üzent Musknak, mondván, ötlete, ilyen körülmények között legalábbis, láthatóan nem alkalmas a mentésre, de mégis megpróbálja azt ráerőltetni az akció résztvevőire. Akadt, aki egyszerű marketingfogásnak nevezte a tervet, arra hivatkozva, hogy a napok óta tartó krízis alapján legalább hallomásból ismernie kellett a történet részleteit. Ha pedig tisztában volt vele, úgy minimum számítania kellett arra, hogy kabinjai nem lesznek alkalmasak a bevetésre. Mégis megépítette azokat, és ahogy eddig, most is rekordgyorsasággal. Mintha csak azt szemléltette volna, hogy nemcsak működnek, tömeggyártásra való igény esetén sebtében is össze tudja azokat rakni.

Musk hasonló kategóriájú "ötletei" egyébként korábban sem voltak ismeretlenek a bajba jutottak előtt. 2013-ban a Boeingnek ajánlotta fel segítségét, miután a cég egyik új típusú repülőgépének akkumulátorával gondok akadtak. Musk azzal kezdett példálózni, hogy a SpaceX rakétáin használt eszközök abszolút alkalmasak lennének a feladatra, vigyék őket bátran. 2017-ben Puerto Rico a Maria hurrikán sújtotta területeire küldte ki a Teslánál dolgozó, akkumumlátorfejlesztéssel foglalkozó szakembereit, mert az áramkimaradás miatt égető fontosságú volt a hálózat mielőbbi helyreállítása. És ez csak kettő a tucatnyi felajánlás közül.

Ezen történetek többsége egyébként szinte kivétel nélkül pozitív végkifejlettel zárult, Musk fellépése azonban minden alkalommal gyanút keltett az érintett ország lakosságában, akik szerint a jótevő mögött inkább egy katasztrófaturista képe tűnik fel: legyen szó bármiről, az ingyenreklám mindig jól jön. Még akkor is, ha ehhez két nap alatt kell összerakni egy miniatűr tengeralattjárót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Félmilliárd a kormánytól Áder János alapítványának

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

Alkudni kötelező! - megnéztük a legendás feketetói vásárt

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Ilyen magasan még nemigen énekelt Eminem (videó)

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal

Macron összeáll az Orbánt kritizáló európai liberálisokkal