szerző:
hvg.hu

A thai kormányzat nyilvánosságra hozott néhány fotót, később pedig egy videót a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből több mint két hét után kihozott ifjúsági focicsapat tagjairól.

A nem túl jó minőségű fotók tanúsága szerint nyolc gyereket közös kórteremben helyeztek el a Chiang Rai-i kórházban. Karanténban vannak, mivel a trópusi barlangokban nyüzsögnek az olyan kórokozók, amelyektől akár halálos fertőzést lehet kapni.

Ahogy kedden megírtuk, a fiúk nyugtatót kaptak, mielőtt a három napon át tartó mentőakció során kihozták őket a barlang gyomrából. Vasárnap és hétfőn négyen-négyen szabadultak ki, kedden pedig a további négy gyereket és felnőtt edzőjüket mentették ki.

©

A BBC most a mentésben részt vevők beszámolói alapján arról ír, hogy a 11-16 éves fiúkat erősen begyógyszerezték, nehogy a 6 órás úton – amelynek során többször víz alá kellett merülniük, és oxigénpalack segítségével lélegezniük – bepánikoljanak. Ezután hozzákötötték őket a két segítő kísérőjük egyikéhez, akik így vezeték át őket a szűk barlangi folyosókon. Azokon a részeken, ahol nem volt szükség a búvárfelszerelésre, a fiúkat a mentőcsapat más tagjai hordágyakhoz szíjazva szállították.

©

A fiatal focisták – bár tíz nap után rájuk találtak, így végre ennivalóhoz juthattak – nagyon lefogytak. Az első és második napon kimentett gyerekek a gyomrukat kímélő diéta után már fogyaszthatnak hagyományosan fűszerezett thai ételeket, a harmadik csoport tagjai – köztük a legkisebb, csupán 11 éves fiúcska – azonban egyelőre nem. Őket még szerdán is vizsgálták, de komoly fertőzés jeleit egyikük sem mutatja.

A még vasárnap kiszabadult négy gyerek már a családjával is találkozhatott.

A kórházban a fiúkkal nem csak orvosok, pszichológusok is foglalkoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Világ

Egy magyar Thaiföldön: „Fel sem merült, hogy nem fog sikerülni”

Egész Thaiföld összefogott a barlangból kimenekített fiúkért, ki pénzzel, ki a munkájával, ki spirituálisan próbált meg segíteni. Elértünk egy kint élő magyar nőt, aki maga is hálát adott Buddhának a csodával határos menekülésért. Ismerte a búvárt, aki meghalt, és arról is beszélt, hogy élnek arrafelé az emberek. Egy ismerőse könnyekig hatódott, amikor 30 éves korára Marcsitól megkapta élete első ágyát.