Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a57bb5c5-7a84-44a2-9e67-3d0eda5e9751","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Az összes parlamenti képviselő a megállapodás mellett szavazott.","shortLead":"Az összes parlamenti képviselő a megállapodás mellett szavazott.","id":"20250508_Ukrajna-Trump-Zelenszkij-asvanykincsekrol-szolo-megallapodas-ratifikal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a57bb5c5-7a84-44a2-9e67-3d0eda5e9751.jpg","index":0,"item":"0a7a2a5a-c963-4989-891d-5751ea4cda93","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250508_Ukrajna-Trump-Zelenszkij-asvanykincsekrol-szolo-megallapodas-ratifikal","timestamp":"2025. május. 08. 14:43","title":"Ukrajna ratifikálta az amerikai ásványkincsszerződést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"db9124b3-8d14-4cbc-b8b3-8410dad4c3db","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A külügyminiszter szerint gyakran alkalmaznak Ukrajnában magyarellenes propagandát.","shortLead":"A külügyminiszter szerint gyakran alkalmaznak Ukrajnában magyarellenes propagandát.","id":"20250509_szijjarto-peter-magyar-kemek-ukran-propaganda","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/db9124b3-8d14-4cbc-b8b3-8410dad4c3db.jpg","index":0,"item":"330d91c9-48dd-4ceb-9ad4-3613947e6e31","keywords":null,"link":"/itthon/20250509_szijjarto-peter-magyar-kemek-ukran-propaganda","timestamp":"2025. május. 09. 11:44","title":"Szijjártó szerint ukrán propaganda a magyar kémek elfogásáról szóló bejelentés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b07ee88a-2d3a-4dc7-b499-f58adf4745db","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Épp ellenkezőleg, a választási szakértő szerint feltehetően az lehetett a cél, hogy a lehető legkevesebb figyelmet kapja a kellemetlen hír. „A Fidesz jó eséllyel megpróbálja majd életben tartani a minipártokat, például a bejutási küszöb csökkentésével vagy a listaállítás feltételeinek könnyítésével” – állítja a Political Capital szakértője, akinek a véleményét Gyurcsány Ferenc visszavonulásával kapcsolatban kérdeztük. Szerinte a két nagy tömbbel nem szimpatizálók bejuttathatnak még egy pártot az Országgyűlésbe a Mi Hazánk mellett, de ez várhatóan nem egy új baloldali formáció lesz. ","shortLead":"Épp ellenkezőleg, a választási szakértő szerint feltehetően az lehetett a cél, hogy a lehető legkevesebb figyelmet...","id":"20250509_laszlo-robert-elemzes-gyurcsany-ferenc-visszavonulasa-dk-valasztasi-rendszer-partrendszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b07ee88a-2d3a-4dc7-b499-f58adf4745db.jpg","index":0,"item":"39b12d1b-65b6-4a14-ab70-476624168fd3","keywords":null,"link":"/itthon/20250509_laszlo-robert-elemzes-gyurcsany-ferenc-visszavonulasa-dk-valasztasi-rendszer-partrendszer","timestamp":"2025. május. 09. 13:00","title":"László Róbert szerint a Gyurcsány-bejelentést nem a Fidesz érdekében időzítették így","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f3ccc45-e488-4ba5-8a8e-e0a813a8a655","c_author":"Köves Gábor","category":"kultura","description":"Hollywood már rég a busz alá dobta, de jött Coppola unokája és megtörtént a csoda: Pamela Anderson lelki lemeztelenedése a filmvásznon. Az utolsó táncosnőben az egykori Baywatch-sztár mindent megmutat, amit eddig nem láthattunk belőle. ","shortLead":"Hollywood már rég a busz alá dobta, de jött Coppola unokája és megtörtént a csoda: Pamela Anderson lelki...","id":"20250509_Pamela-Anderson-utolso-tancosno-Gia-Coppola-kritika-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f3ccc45-e488-4ba5-8a8e-e0a813a8a655.jpg","index":0,"item":"7a78f0fb-cba7-411c-9a8d-e2b897274dbd","keywords":null,"link":"/kultura/20250509_Pamela-Anderson-utolso-tancosno-Gia-Coppola-kritika-ebx","timestamp":"2025. május. 09. 06:01","title":"Pamela Anderson most máshogy meztelen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7d311dc1-606f-42fb-a92f-1276934ff9af","c_author":"Galicza Dorina ","category":"itthon","description":"A miniszterelnök politikai igazgatóját kérdeztük a Magyar Péter által közzétett hangfelvételről, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszél, „szakítunk a békementalitással”.","shortLead":"A miniszterelnök politikai igazgatóját kérdeztük a Magyar Péter által közzétett hangfelvételről, amelyen...","id":"20250508_Orban-Balazs-honvedseg-Szalay-Bobrovniczky-Kristof-Ruszin-Szendi-Romulusz-bekementalitas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7d311dc1-606f-42fb-a92f-1276934ff9af.jpg","index":0,"item":"7e59a675-c2ca-4482-b46d-338a72653028","keywords":null,"link":"/itthon/20250508_Orban-Balazs-honvedseg-Szalay-Bobrovniczky-Kristof-Ruszin-Szendi-Romulusz-bekementalitas-ebx","timestamp":"2025. május. 08. 12:08","title":"Orbán Balázs a HVG-nek: A honvédelmi miniszter a háborúpárti erők kiszorításáról beszélt a hangfelvételen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"99b836af-ef9e-4750-845c-b7cbe4447c16","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A filmtámogatási rendszer által az utóbbi években leginkább támogatott producerrel, az SZFE kuratóriumi tagsággal is jutalmazott Lajos Tamással közölt hosszabb interjút a Mandiner.","shortLead":"A filmtámogatási rendszer által az utóbbi években leginkább támogatott producerrel, az SZFE kuratóriumi tagsággal is...","id":"20250508_Lajos-Tamas-a-Blokad-Goncz-keperol-Maganbeszelgetesekben-a-vele-egy-oldalon-allok-is-igazat-adtak-nekunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/99b836af-ef9e-4750-845c-b7cbe4447c16.jpg","index":0,"item":"0dce123e-348e-460e-aded-7f16fffabced","keywords":null,"link":"/kultura/20250508_Lajos-Tamas-a-Blokad-Goncz-keperol-Maganbeszelgetesekben-a-vele-egy-oldalon-allok-is-igazat-adtak-nekunk","timestamp":"2025. május. 08. 11:20","title":"A Blokád című film producere szerint olyan hiteles volt a Göncz Árpád-ábrázolásuk, hogy azt a volt elnök oldalán állók is elismerték","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A holnapi Vörös téri parádé is jelzi, hogy Putyin háborúkat akar. Hszi és Putyin a Trump keltette zűrzavar legnagyobb haszonélvezője. Netanjahu terveiből látszik, hogy a szélsőséges politika immár a fő áramlat része Izraelben. Trump le tudja győzni a jemeni huszikat, ha Amerika kitart, de az iráni segédcsapat továbbra is fenyegetést jelent. Ha a „Merzcron”, azaz a francia–német kettős kudarcot vall, Európa is kudarcot vall. Témák és vélemények.","shortLead":"A holnapi Vörös téri parádé is jelzi, hogy Putyin háborúkat akar. Hszi és Putyin a Trump keltette zűrzavar legnagyobb...","id":"20250508_Nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/524e1fcd-e025-44db-9d90-3ca8bc3af4bf.jpg","index":0,"item":"57dea3a5-6542-4228-a676-5ddae0cddbfb","keywords":null,"link":"/360/20250508_Nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. május. 08. 10:30","title":"Brit katonai szakértő: Ez már nem blöff, Putyin egyetlen lehetősége az atomháború, a NATO-nak a legrosszabbra kell készülnie","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d05b6980-d5ef-45e5-9319-35f502e7cc35","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Szemétszedésről és autóversenyzésről is szólnak a feladatok.","shortLead":"Szemétszedésről és autóversenyzésről is szólnak a feladatok.","id":"20250509_nemeterettsegi-szovegertes-feladatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d05b6980-d5ef-45e5-9319-35f502e7cc35.jpg","index":0,"item":"1a097927-710e-4ee4-a2fb-4e2a9c104351","keywords":null,"link":"/kultura/20250509_nemeterettsegi-szovegertes-feladatok","timestamp":"2025. május. 09. 09:26","title":"Szövegértéssel kezdődik a pénteki németérettségi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Szezonja van a sütögetésnek. Imádjuk ilyen tájt kivinni a konyhát a szabadba. S mi tagadás, friss zöldek, gyümölcsök ide vagy oda, imádunk a grillrácsra szép nagy húsokat dobni. Apropó, a magyar nyelvben mintha a grill és BBQ fogalma szinte összemosódna. Az elnevezések mögött valójában három jól elkülönülő technológia bújik meg.
Az első, s legrégibb, uszkve másfél millió éve ismert. Ezt 250-300°C feletti, magas hőmérsékleten, direkt hőnek és füstnek kitéve, nyárson, tábortűz parazsán, legújabb korilag grillrácson műveljük. Ettől nagyban eltér a BBQ, amit rendszerint már alacsony, 95-150°C közötti hőmérsékleten, a lényeget adó, a hőközlést leginkább biztosító füstnek kitéve készítünk. A harmadik, a kettő közötti átmenetet képviselő közvetett grillezés. Ebben az esetben a hús nincs közvetlenül a tűz felett, de a tűztér és a sütés helye sem különül el, mint a BBQ esetén. A sütési hőmérséklet többnyire az előző kettő között van, 180-210°C.
Ha a leginkább elterjedt kerti grillezésnél maradunk, s nem szofisztikáljuk túl a dolgot, akkor jól jöhet néhány tudnivaló a tökéletes végeredményhez.
napidoktor.hu
Hány fokos a parázs?
Praktikus megfigyelés, hogy, ha csak 1-2 másodpercig tudjuk a grill felett tartani a kezünket, akkor a tűz nagyon forró (>400°C), ha csak 3-4 másodpercig, akkor a tűz közepesen forró (300-350°C), ha pedig 5 másodpercig is a grill felett tudjuk tartani a kezünket, akkor a tűz alacsony hőfokú (200-250°C).
Mi a steak?
A steak tulajdonképpen nem más, mint a szakszerűen metszett, szép darab hússzelet neve. Sertéscombból/karajból, bárányból, sőt, újabban elterjedten pulykából, csirkéből, de még halból (pld. tonhal, lazac) is lehet steaket vágni, de azért az igazi nagy klasszis mégis marha.
A marhából metszett sztékek közül hazánkban a bélszínből készítettek a legismertebbek. Ezeknek a súlya leginkább attól függ, hogy a vesepecsenye vastagabb, avagy vékonyabb részéből metszik-e. Lehetnek 20 dkg-os, de 16-18 dkg-os szeletek is, a Chateaubriand esetén pedig dupla méretűek az elterjedtek. A kisebbnek számító (10 dkg) szelet neve mignon, vagy filet mignon. A tournedo és a medaillon ugyancsak 10 dkg körüli. A bélszín omlós és puha, ám a fartőből készült steak a kötőszöveti kollagén miatt többnyire zamatosabb lehet. A combból metszett, s általában a fartőhöz hasonló méretű 15-20 dkg-os szeletekből készült sült ugyancsak ízletes. Az ismert rumpsteak (20 dkg) és a termetes entrecôte (40 dkg) hátszínből készül. A legnevezetesebb angol és amerikai steakfajták közé tartozik a hátszínből, csonttal és vesepecsenyével együtt szelt Porterhouse steak (80-100 dkg), vagy a hozzá hasonló, ám valamelyest kisebb (60 dkg), a T-alakú csontról elnevezett T-bone-steak. A szintén hátszínből készülő „boneless”, azaz csont nélküli sirloin-steak ugyancsak embert próbáló (30-40 dkg), ahogy a hasonló méretű, rostélyosból vágott rib-eye, más néven Delmonico steak is.
Mi történik a hússal?
Amikor a húst sütjük, a külső felületén jóval magasabb a hőmérséklet, mint belül. A belső hőmérséklet gyakorlatilag nem lesz magasabb, mint a hús fő komponensének, a víznek a forráspontja, ezért a hús belseje inkább fő, mint sül. Mindez addig marad így, míg a víz elpárolog, miközben a párolgó víz egyidejűleg hűti is a felszínt. Sütés közben húshőmérővel ellenőrizhetjük a húsok belső hőmérsékletét. (A hús sütöttsége és maghőmérséklete közti összefüggésről számos táblázatot találhatunk az interneten.) A sülő hús felszínén 140°C felett meginduló úgy nevezett Maillard-reakciónak nagyszámú íz- és illatmolekulát köszönhetünk. A keletkező, a sült marhahús ízét adó molekulák közül eddig közel ezret azonosítottak.
Mire ügyeljünk?
A hússütéskor a hússzeleteink legalább 2,5-3,0 cm vastagok legyenek. (A wagyu esetében 1 cm a japán gyakorlat!) Az ennél vékonyabb, sovány, alig márványozott szeletek könnyen túlsülhetnek, rágósak, szárazak lehetnek. A hűtőszekrényből kivett szeleteket hagyjuk szobahőmérsékleten felemegedni. A jó minőségű és drága steak megérdemli a jó minőségű sót. A sütés megkezdése előtt és után is sózhatunk (erről különféle "iskolák" késhegyre menő vitákat folytatnak). A só mellett a frissen őrölt bors a steak egyetlen állandó fűszere. A prémium marhahúsok élvezeti értékét a zsírok összetétele és átlagosnál alacsonyabb olvadáspontja, valamint a táplálékból beoldódott hidrofób ízanyagok is fokozzák. Az élvezeti érték növekedéséhez a hús érlelése is jelentősen hozzájárul. Az extra minőségű marhahúsok ugyan nem igényelnek semmilyen pácolást és különleges fűszert, azonban jót tesz, ha sütés után, ízlés szerint, vajban forgatjuk meg a szeleteket. A sütést a kívánt maghőmérsékleti érték elérése előtt 3-5°C-kal hagyjuk abba, és mielőtt nekiesnénk 5-10 percig pihentessük a húst. Ez alatt a steak továbbra is sül(!), és a belső hőmérséklete is emelkedik.
huswebaruhaz.hu
Egy egyszerű recept
Bélszín baconban
"Vigyázzunk, hogy ne szeleteljük olyan vékonyra, mint például az oly gyakran sütögetett tarját szoktuk. Mert tényleg nem fogjuk érteni, hogy mi került ezen a húson annyiba, amennyibe... miközben olyan lett, mint a cipőtalp, és ha óvatlanul tálalunk, eltöri a tányért..Az eredmény viszont csodás lesz, ha legalább kétujjnyi vastagra szeltük a bélszínérméket".( A jó tanács és a recept Marton Leventétől).
Hozzávalók:
4 marhabélszínérme, egyenként kb. 3 cm vastagok, a bélszín vékonyabb végéből (filet mignon)
4-8 szelet bacon (vagy pancetta, vagy kolozsvári szalonna)
só, bors
fél gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
A szeleteket bekenjük olívaolajjal, egy vagy két húsos szalonnával körbetekerjük – nem árt zsineggel is rögzíteni, szépen megőrzi kerek formáját. Sok bors, csipetnyi zúzott fokhagyma – és mehet is a rostélyra, oldalanként kb. 3-4 percig, ha közepesen átsültre akarjuk. Másképp pedig ne akarjuk, mert ha átsütjük, odalesz a bélszín omlóssága. Oldalára is fordíthatjuk, hogy a szalonna is ropogósra piruljon.
A legtöbb hozzáértő azt vallja, csak a sütés végén sózzunk és használjunk igazán minőségi sót (pillekönnyű fleur de sel, tengerillatú Maldon, nagyobb szemcséjű kóser só). Egyetértünk velük.
Jó étvágyat! S azért ne feledkezzünk meg a friss zöldekről a salátástálakban, meg a gyümölcsökről, amelyeket akár szintén rácsra dobhatunk a húsok kísérőjeként (őszibarack, nektarin, körte, alma, ananász).