szerző:
hvg.hu

Sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a mindannyian jól vannak, és már jó étvággyal esznek. Pár napig még figyelgetik őket, ha minden klappol, hazaengedik a csapatot.

Jövő hét csütörtökön jó eséllyel mind a 12 thaiföldi gyermeket kiengedik a Chiangrai Prachanukroh Kórházból - hangzott el az ABC News beszámolója alapján az intézményben tartott sajtótájékoztatón, ahol az is kiderült: a fiúk lényegesen jobban vannak, és sokkal már jobb étvággyal is esznek.

Közben mindannyiuktól vért vettek és különféle fertőzésekre is letesztelték őket, minden vizsgálat negatív lett. Ennek alapján döntött úgy az intézmény, hogy a több mint egy hete tartó megfigyelésnek lassan vége lehet, hiszen pillanatnyilag semmi nem indokolja, hogy bent tartsák őket. Igaz, teszi hozzá az ABC News, egy vizsgálat még hátra van: az elkövetkező napokban pszichológiai teszteket végeznek el rajtuk, hogy kiderítsék, változott-e valami a szabadulás óta, és ha igen, az érintetteknek milyen módon tudnak segíteni.

©

A gyerekeket már szüleik is meglátogatták, ráadásul érintkezhettek is velük, immár maszkok és védőruha nélkül. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a gyerekek azonnal vissza is térhetnek korábbi életükbe. Mint elhangzott, még hosszú, legalább egyhónapos otthoni rehabilitáció és szigorú pihenés vár rájuk. Az orvosok azt javasolták, addig ne nyilatkozzanak az őket ért megpróbáltatásról, és lehetőség szerint kerüljék a médiafigyelmet, mert a visszaemlékezés bűntudatot és szégyenérzetet válthat ki belőlük, az pedig alkalmas arra, hogy felidézze bennük a barlangban átélt traumát. Erre pedig, mint mondták, még nagyon nincsenek felkészülve.

Az egyik kisfiú édesapjának elmondása szerint a csapat egy órát tervezett a barlangban tölteni, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint két hétre foglyul ejtette őket. A bajba jutott gyerekeket és edzőjüket több mint egy hétnyi kutatás után találták meg, és július 10-én, csütörtökön mentették ki őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Szomorú a CEU miatt az amerikai nagykövet, de ez az ügy nem vezethet szakításhoz

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Jön a havazás, szombaton hullhat le a java

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak