szerző:
hvg.hu

Az agy tényleg lelassul nyáron.

Egy igazán logikus kiindulópontból vizsgálták kutatók azt, hogy az agyunk hogyan reagál a melegre: légkondicionált és nem légkondicionált épületekben élő diákok teljesítményét vizsgálták, és arra jutottak, hogy az előbbiek sokkal jobb eredményeket értek el teszteken, mint az utóbbiak. (Átlagosan 21,5, illetve 26,5 fokban voltak.)

A vizsgálatot az egyik bostoni hőhullám idején végezték, a diákoknak naponta kétszer kellett feladatokat megoldaniuk. A nem légkondicionált épületekben élők nem csak, hogy rosszul oldották meg a feladatokat, de még lassabban is jutottak el a rossz megoldásig.

Az eredmény meglehetősen aggasztó, ha azt vesszük, hogy egyre gyakoribbak a hőhullámok. A tanulmány szerzői szerint még rengeteget kell tanulnunk arról, hogy a testünk és az agyunk hogyan reagál a hőségre. Szakértők szerint hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tudunk kompenzálni, hogy mindent rendben el tudunk végezni egy hőhullám idején, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a benti hőmérsékletnek drámai hatása lehet arra, hogy mennyire vagyunk produktívak és mennyire vagyunk képesek tanulni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!