szerző:
hvg.hu

A franciaországi Calais önkormányzat állítása szerint azért törölte az eseményt, mert nagyon komoly fenyegetéseket kaptak a környékbeli vadászoktól és termelőktől. Franciaországban egyre jobban elharapózik a vegánok és a húsiparban érdekeltek között a konfliktus, korábban a vegánok például húsboltokat rongáltak meg.

Pénteken töröltek egy szeptember 8-ára tervezett vegán fesztivált a franciaországi Calais-ban, írja a The Local. Az önkormányzat szerint azért nem lehet megtartani az eseményt, mert nem tudták volna garantálni a résztvevők védelmét, annyira komoly volt a fenyegetőzés a környékbeli vadászok és gazdák részéről. Állításuk szerint több komolyan előkészített rendzavarás jutott a hatóság tudomására, és állítják, a tiltásnak nem volt köze az esemény tematikájához.

Franciaországban hagyományosan húsevő nemzet lévén sok étteremben nem is létezett korábban vegetáriánus és vegán opció, de a közelmúltban azonban igencsak elharapózott a konfliktus a vegánok és a húsipari lobbi között. Egyre nagyobb tért nyert a vega és vegán életmód propagálása a médiában, mely ellen a húsipar, az érdekelt termelők, hentesek és vadászok egyre agresszívebben kelnek ki. Ugyanakkor a vegánok több franciaországi hentes és húsbolt épületét is megrongálták, illetve leöntötték művérrel a közelmúltban, emlékeztet az újság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!