szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megannyi kíméletlen tett, a háttérben asszonyok és a legkülönfélébb magyarázatok. Öt XX. századi történet.

Lédererné - hentesmunka

Ami a filmen fojtogatás, majd a fej széthasítása, az a valóságban erek felvágása, majd főbelövés volt, a helyszín pedig a nyomasztó falu helyett Budapest. Amúgy a híres eset többé-kevésbé úgy történt, ahogyan Szász János új filmje, A hentes, a kurva és a félszemű elmeséli. A jobb élethez szokott Léderer Gusztáv főhadnagyot leszerelték a katonaságtól, és csendőrként már nem volt elég pénze. Nejével, Schwartz Micivel ezért 1925-ben tőrbe csalták Kodelka Ferencet, a kikapós feleséggel (a filmben Gryllus Dorkával) szemező hentest. Csábító üzlethez kértek tőle sok pénzt, és amikor Mici a lakásukra vitte, elkábították. Elkezdték felvágni az ereit, de visszariadtak, majd sikerült kimagyarázniuk magukat a magához térő sérültnél. Legközelebb viszont Léderer főbe lőtte a náluk alvó Kodelkát. A pár a valóságban is szinte azonnal lelepleződött: rajtakapták a férfit, amint Csepelnél a Dunába dobta az áldozat feldarabolt maradványait. A feleséget társtettesként börtönre ítélték, a férjet felakasztották.

Kóbori Rózsi – a kurtizán szolgálója

©

Gryllus Dorka összeszövetkezik filmbéli partnerével, és megöli gazdag munkaadóját, de a csodaszép asszony budai Duna-parton megtalált holtteste leleplezi őket. Ez már másik film (Szász Attila 2015-ös alkotása, a Félvilág), és másik bűnügy – 1914-ből. Az áldozat Mágnás Elza, a kor híres kurtizánja. Házvezetőnője, Kóbori Rózsi azért gyűlöli meg, mert noha ő az iskolázottabb, Elzából, a hozzá hasonlóan szegény vidéki lányból gazdag úrinő lett. A valóságban a bűnös pár a sok ékszerre pályázott. A férfi 14 év után szabadult, addigra a nő a börtönben meghalt.

Tiszazugi asszonyok - légyvíz

Háromszáz embert mérgeztek meg arzénnal? Vagy ötvenet? Mindmáig nem tudni, de a tiszazugi asszonyok 1911–1929 közötti gyilkosságsorozata példátlan a maga nemében. Fazekas Gyuláné Oláh Zsuzsanna nagyrévi bába áztatta ki az arzént a légypapírból, ő árulta a „légyvizet”, amellyel az asszonyok eltették láb alól a beteg vagy erőszakos – esetleg csak megunt – férjeket, ritkábban más családtagokat. „Mit kínlódsz vele?” – idézi a bába tanácsát Móricz Zsigmond a perről szóló írásában. A bába öngyilkos lett, amikor a rendőrök érte mentek. A gyilkos asszonyok közül hármat kivégeztek, sokukat hosszabb-rövidebb börtönre ítélték. A falusi halálsorozat motívuma felbukkan Pálfi György 2002-es, Hukkle című filmjében is.

©

Pipás Pista – bérgyilkosnő

Rendelésre ölte a megunt férjeket a szegedi tanyavilágban Pipás Pista. Hogy hányat, azt nem derítették ki pontosan: néhány évvel a tiszazugi ügy után nem volt szükség újabb nagy botrányra. 1933-ban halálra ítélték, de kegyelmet kapott, és a börtönben halt meg hét év múlva. A kevés tényt sok legenda pótolja, így azt sem tudni, mikor és miért kezdett férfiéletet élni, és miért lett Pista a feltűnően erős parasztlányból, Fődi Viktóriából. 1984-ben, amikor még meg lehetett kérdezni a kortársakat, Ember Judit rendező és Bubryák István szerkesztő készített dokumentumfilmet. Más műfajban, „tanyawesternként” került színpadra a történet 2013-ban Szegeden.

Jancsó Ladányi Piroska – szovjet vonal

Öt fiatal lány haláláért végezték ki Jancsó Ladányi Piroskát 1954-ben. Hogy miért ölt egy éven át, utólag már nehezen deríthető ki – tudható meg Legát Tibor 2012-es Magyar Narancs-beli cikksorozatából. A törökszentmiklósi gyilkosságsorozat hátterében felsejlenek az ott állomásozó szovjet katonák, akikkel a nő összeszűrte a levet, és egyes vallomásai szerint nekik hajtotta fel a lányokat is, akiket aztán gyilkossággal hallgattatott el. Más vallomásai szerint saját vágyait élte ki az áldozatokon. Az ügy teljes feltárását a korabeli rendőrség felkészületlensége éppúgy lehetetlenné tette, mint a szovjet vonal, amelynek nem tudtak utánajárni.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!