szerző:
HVG

Augusztus 20-án Szent István-rendet adományozott Áder az Amerikában élő Demény Pál demográfusnak. A legmagasabb állami kitüntetést azok kaphatják, akik kimagasló életművet tudnak felmutatni, vagy Magyarország érdekében tettek le az asztalra valami figyelemre méltót.

A kitüntetés felhívhatta volna a figyelmet egy olyan régi tervre, ami Demény nevéhez fűződik: a demográfus évtizedek óta favorizálja azt az elképzelést, hogy a gyermekeknek is legyen szavazati joguk, azt helyettük – a nagykorúság betöltéséig – a szülők gyakorolhatnák. Egy nemzeti konzultáción a válaszadók zöme azonban elutasította az ötletet. De miért is növelné ez a születésszámot?

Önmagában nem növelné jelentősen, inkább a kormányok figyelmét fordítaná a jövő generációi felé. Öregedő társadalom az európai, ahol ráadásul az idősek jóval aktívabbak a voksolásokon, így a kormányok elsősorban az ő érdekeiket tartják szem előtt. Elképzeléseim szerint a gyermekek szavazati jogát az édesanyák gyakorolnák, mert őket foglalkoztatja leginkább a gyermekeik jövője. Bízni lehet a józan ítéletükben

– mondta Demény Pál a HVG hetilapnak adott interjúban, amelyben szó esett arról is, hogy mi a véleménye az Orbán-kormány menekültpolitikájáról.

„Szerintem a kormány azt mondja, hogy egyetlen migráns se érkezzen önhatalmúlag az országba. Nem lehet elvitatni az államok jogát arra, hogy eldöntsék, kit fogadnak be, és kit nem. Ezt nem írhatja felül az sem, hogy valahol éppen polgárháború van” – mondta a demográfus és hozzáfűzte: megtehetjük, hogy a politikai korrektség és a mesterségesen kreált emberi jogok nevében homokba dugjuk a fejünket, de ha a jelenlegi demográfiai értékek maradnak, ötven év múlva Európa felismerhetetlenné válik.

„Nem migrációellenes vagyok, hanem azt mondom, hogy hatékony családpolitikával növelni kell a születések számát, és így hosszabb távon meg kell állítani a népességfogyást, ahelyett hogy bevándorlók számára nyitott kapukkal próbálnánk pótolni a fogyó népességet" – tette hozzá.

A teljes interjút elolvashatja a friss HVG hetilapban!

 

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!