szerző:
Tokics Máté - Csányi Nikolett

Egy koncert alapjáraton a zenéről szól. Pedig ennél sokkal többet adhat azoknak, akik történetesen nem hallják a zenét. Megmutatjuk, hogy tombolnak a hallássérült rajongók egy Wellhello-koncerten.

Még nyáron, az EFOTT-ton lettünk figyelmesek az egyik koncerten arra, hogy a siketeknek külön képernyőn jeltolmács fordítja a dalok szövegeit. Később pedig egy Wellhello-koncerten szembesültünk azzal, mennyire komoly létjogosultsága van egy ilyen kezdeményezésnek, amikor megláttuk, hogy egy hallássérült család milyen beleéléssel élvezi a koncertet egy jeltolmács társaságában.

Szabó Zsanett és férje, Boros Imre születésük óta siketek. 13 éve ismerkedtek meg egymással, 8 éve született meg kislányuk, Tamara. Ő már iskolába jár, ahol jeltolmács segítségével tanul. Továbbá versenyszerűen úszik, csak épp ő nem rajtpisztolyra, hanem rajtlámpára indul. 3 éves ikerfiaik, Teó és Timo most kezdték az óvodát.

©

A koncert alatt végig segített nekik az élmény átadásában Rudolf Kata jelnyelvi tolmács. A történetük aztán ősszel is folytatódott, ekkor már mi is csatlakoztunk hozzájuk a Budapest Park-beli Wellhello koncerten, ahol tovább fokozódott a helyzet: a család a zenekar tagjaival is találkozhatott.

A fesztiválos jeltolmácsolásra már korábban is voltak próbálkozások, de csak idén ért révbe a kezdeményezés – mondja Rudolf Kata, aki az egyetemi tanulmányai alatt úgy kezdett el jelnyelvet tanulni, mint mások bármilyen idegen nyelvet. A tanfolyamok alatt a közösség is magával ragadta, így lett jelnyelvi tolmács.

Rudolf Kata
©

Azt látja, hogy egy-egy tolmácsolt koncert kiváló lehetőség a jelnyelv népszerűsítésére, a siketeknek pedig új programlehetőséget tudnak kínálni ezzel a szervezők. Ez külföldön sok helyen már bejáratott dolog, itthon még nagyon gyerekcipőben jár, de első lépésnek tökéletes – mondja.

A koncertek nagyon alapos felkészülést követelnek, a tolmácsoknak mind a zenét, mind a szövegeket ismerniük kell. „Egy dalszövegben rengeteg mögöttes, átvitt tartalom van, ezeket egy másik nyelvre adaptálni igen nehéz feladat. Azért is nagy kihívás, mert a koncerttolmácsolásnak még nincs meg igazán itthon a know-how-ja, nem úgy, mint például a színházi tolmácsolásnak” – mondja Rudolf Kata.

Vörös Zsolt jeltolmács a Pécsi Nemzeti Színházban január 13-án bemutatott A dzsungel könyve című musical esti nyilvános főpróbáján.
©

Egy koncert elsőre furcsa terep lehet a siket közönségnek, de Rudolf Kata szerint teljesen legitim a rajongásuk:

A dalszöveg fontos része ugyan egy koncertnek, de a közösség, a tánc, a ritmus is épp ilyen fontos lehet. A siketeket ugyan nem, vagy csak kevés hanginger éri, a rezgéseket viszont ők is érzékelik, a vizuális hatásokról nem is beszélve. Mindezek a szociális hatásokkal együtt épp olyan teljes koncertélményt adhatnak a siketeknek, mint a hallóknak.

Arra a kérdésre, hogy a siketek nyitnak-e nehezebben a hallók felé vagy fordítva, a szakember azt mondja, a helyzet változó, de általánosságban azt lehet megállapítani, hogy a hallók jobban megszeppenek, ha siketekkel kell kommunikálniuk, ők ugyanis nem tudják ennek a módját, míg a siketeknek ez egy megszokott szituáció, ilyen esetben szájról olvasnak.

Rudolf Kata hangsúlyozza, hogy sokféle hallásállapot létezhet, ezért jobb is lenne mellőzni az orvosi meghatározást, ez ugyanis sokkal inkább identitásbeli kérdés: „Vannak siketek, akik halló családban nőttek fel, ők sok esetben nem tartoznak szorosan jelnyelvi közösséghez, míg akadnak szép számmal olyanok is, akiknek a hallásállapotuk alapján azt gondolnánk, csak a hangzó nyelvre támaszkodnak, mégis siket identitással rendelkeznek, fontos számukra a jelnyelvhasználat. Talán az általános vélekedés az, hogy a siketek közössége fogyatékkal élők közössége, holott valójában egy nyelvi kisebbségről beszélünk, ahol a közös nyelvhasználat formál közösséget.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Az N1TV-n induló közéleti vitaműsorban tér vissza Kálmán Olga

Az N1TV-n induló közéleti vitaműsorban tér vissza Kálmán Olga

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről

Utálatos és kegyetlen tévhit dőlhet meg őseinkről