szerző:
hvg.hu

Színes,izgalmas gasztro-programmal várja a városlakókat a Ráday Korzó. Távoli országok kulináris kínálatába is belekóstolhatunk szeptember 28-29-én, pénteken és szombaton, ha bevetődünk a ferencvárosi közösségi fesztivál forgatagába.

 Tavaly szeptemberben mutatta meg először - lelkes lokálpatrióták kezdeményezésére és szervezésében - a Ráday utca, hogy tud más is lenni, mint a rohanós hétköznapokban, meg egyáltalán, hogy mi mindent rejt, amire érdemes figyelni. Most újráznak, és remélhetőleg, ez már hagyomány.

Tibettől Ukrajnáig, a momotól a gyroszon át a borscsig ehetjük bele magunkat a gasztro glóbuszba. Megtapasztalhatjuk, mit is jelent valójában, hogy a kovász összeköt, és hogy lehet mentesen, de ízesen élvezkedni, sütizni, fagyizni.  A Ráday Korzó számos büféje, étterme, kávézója, péksége, hentese  mutatja meg magát a jövő péntek-szombaton. Van, ahol különleges kóstolókkal, kedvezményekkel, vagy speciális menüvel várják a korzózókat, máshol akár gyorstalpaló továbbképzésre is beiratkozhatnak. És nemcsak a Ráday-n, hanem a környező utcákban, a Lónyay-ban, a Tompában, a Török Pálban, a Kinizsiben is érdemes körülnézni. 

©

 Ízelítő:

Húst a húsboltból: Rábai Róbert Bakáts téri hentesüzletét délután 2-től beveszi a Hentesnél Evők Baráti Köre és az élő henteskritika Dr. Pap András László egyetemi tanárral (a Kőröshegyi Böllérfesztivál meghívott zsűritagja, a Hentesnél Evők Baráti Körének oszlopos tagja). A program ingyenes, de ajánlott a pontos érkezés, mert az üzlet befogadóképessége és a kolbászok száma véges. Ja, és kiderül, mi a hentes kedvenc étele!

Ragadozás előtt-után, helyett:

Szeptember 28-án, pénteken és másnap: is már reggel fél 8-tól nyitva a Nándori cukrászda, amely több mint 60 éve édesíti meg a környékbeliek mindennapjait. Legújabb büszkeségük, az Év cukormentes tortája, ugyanis mentes süteményük, a Három kívánság torta nyerte el idén a címet. (Ferencvárosi lakosoknak mindkét napon kedvezmény.)

©

Reggel 8 órától kávékülönlegességek kóstolója a Tényleg Espresso Bárban, ami erre felé az újhullámos  eszpresszók, filter- és tejes kávéitalok tuti lelőhelye. Lehet reggelizni is.

©

Ebédig (vacsoráig) oltsunk csak kultúrszomjot, bőven lesz mivel.

Ha már megéheztünk, akkor a Norbulingka tibeti étkezdében hagyományos tibeti ételeket kóstolhatunk: például momót, azaz töltött tésztapárnácskát vagy a tibetiek kenyerét, a timót, és mindent, aminek köze van a jakhoz. Utána az emésztés végett egy igazi arab tea javallott. S kissé megkönnyebbülten folytathatjuk a Ráday menüzést a kuppával, ami egy zöldséges, darált húsos, bulguros iraki egytálétel és a Bagdad Gyros napi kínálatát gazdagítja.

Az Ukrán udvarban Marina  és az ukrán mesterszakácsok kedvezményesen kínálják mindkét napon a borscs levest, a szolyankát, a varenikit és a kijevi fasírtot. Ha már csak a desszert hiányzik, akkor nézzünk be a MAMO Gelatóba,  ahol a szokásos, nem szokványos fagyi kínálat a Ráday korzó idejére kiegészül egy hagyományos szicíliai desszerttel, a canolóval.

Délután már jól fog esni egy pohár szűretlen sör. 15 órától a Kaltenberg Sörház kóstolóval egybekötött vezetett főzdelátogatást szervez.

©

 Szeptember 29-én szombaton 11 órától mentes finomságokat kínál a Manióka Gluténmentes Pékség: kóstoló és dietetikus szaktanácsadás, beszélgetés az ételallergiákról. Az Anjuna Ice Pops különleges programot szervez 12, 13:30, 15 és 16:30-as kezdéssel: saját smoothie tál készítés és ételfotózás mobillal. A jégkrémes csapat olyan különleges alapanyagokkal dolgozik mint, a goji bogyó, kókuszchips, feketeszezám, vagy a mangó-maracuja coulis.

A Lónyay utcai Butter Brothers pékségben a szombati közösségi kenyérsütésen saját két kezünkkel „tapasztalódhatunk”: 13.00 – kovász készítés, 14.00 – kenyérdagasztás, 16.00 – kenyérformázás és -sütés, 17.00 – nagy kenyérkóstolás, kisült kenyerek kiosztása.

©

Végül napzárta egy kis elmélkedős, kvaterkázós borozással - a szekszárdi borász, Dúzsi Tamás versekkel és remek kortyokkal várja a korzózókat.

 Megjegyzés: Amit a buliról tudni érdemes - Belső-Ferencváros helyi kezdeményezésű utcafesztiválja közösségi finanszírozásból a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a környékbeliek szervezésében. Kulturális, művészeti, kulináris helyszínek, kisboltok, műhelyek, gyönyörű, míves kapuk mögött  titkos kertek. Másfél napra megmutatják magukat kicsit másképp, mint ahogy az megszokott.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult