szerző:
hvg.hu

Egy Amerikában élő nő talált a nagyapja hagyatékában egy albumnyi képet arról, ahogyan náci csapatok zsidók lakásait, boltjait és zsinagógákat fosztanak ki és gyújtanak fel.

Egy Amerikában élő zsidó származású nő tett közzé néhány napja régi fényképeket a Twitteren, amelyekről azt írta, a nagyapja hagyatékában találta őket. A nő azt írta, a nagyapja valamilyen szolgálatot teljesített a második világháborúban, valószínűleg a hírszerzésnél, bár erről soha nem beszéltek. Két éve, a nagypapa halála után viszont a házában találtak egy fényképalbumot, amelyben számos, a hátlapjuk szerint nürnbergi fényképészek által 1938. november 10-én készített, eddig soha nem látott kép volt a nyolcvan évvel ezelőtti úgynevezett Kristályéjszakáról, a náci Németország egyik legnagyobb szervezett zsidóellenes pogromjáról.

A nyolcvan éve, 1938. november 9-10-én bekövetkezett Kristályéjszaka apropóját az adta, hogy november 7-én egy Párizsban egy lengyel zsidó férfi rálőtt a német nagykövetség egyik tanácsosára, aki két nappal később belehalt a sérüléseibe. Végül november 9-én este a párt és annak paramilitáris szervezete, az SA vezetői előtt Münchenben Joseph Goebbels propagandaminiszter közölte, hogy bár a párt nem fog semmilyen zsidóellenes megmozdulást szervezni, de azokat megakadályozni sem, ha bárhol előfordulnak.

Goebbels bejelentése után a párthoz köthető SA, majd később az SS is mozgósította csapatait, amelyek a szervezett pogromot végrehajtották. Magánlakásokat, zsinagógákat, temetőket, boltokat fosztottak ki, gyújtottak fel, szent könyveket égettek. A pogrom során mintegy 400 zsidót gyilkoltak meg, és 1400 zsinagógát, boltot, közösségi termet és zsidó temetőt rongáltak meg vagy romboltak le. A következő napokban mintegy 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborba.

A most előkerült fotók Nürnbergben és környékén – egy másik twitterező az egyik képen felismerte a közeli Fürth város egyik felgyújtott zsinagógáját – készültek az akció során, és azt mutatják be, ahogy a náci csapatok magánlakásokat forgatnak fel értékek után kutatva, szent könyveket visznek el, boltokat, és egy zsinagógát fosztanak ki, majd gyújtanak fel. A nő hozzátette, nem tudja, hogyan kerültek a családja birtokába a képek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére