szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Amerikában élő nő talált a nagyapja hagyatékában egy albumnyi képet arról, ahogyan náci csapatok zsidók lakásait, boltjait és zsinagógákat fosztanak ki és gyújtanak fel.

Egy Amerikában élő zsidó származású nő tett közzé néhány napja régi fényképeket a Twitteren, amelyekről azt írta, a nagyapja hagyatékában találta őket. A nő azt írta, a nagyapja valamilyen szolgálatot teljesített a második világháborúban, valószínűleg a hírszerzésnél, bár erről soha nem beszéltek. Két éve, a nagypapa halála után viszont a házában találtak egy fényképalbumot, amelyben számos, a hátlapjuk szerint nürnbergi fényképészek által 1938. november 10-én készített, eddig soha nem látott kép volt a nyolcvan évvel ezelőtti úgynevezett Kristályéjszakáról, a náci Németország egyik legnagyobb szervezett zsidóellenes pogromjáról.

A nyolcvan éve, 1938. november 9-10-én bekövetkezett Kristályéjszaka apropóját az adta, hogy november 7-én egy Párizsban egy lengyel zsidó férfi rálőtt a német nagykövetség egyik tanácsosára, aki két nappal később belehalt a sérüléseibe. Végül november 9-én este a párt és annak paramilitáris szervezete, az SA vezetői előtt Münchenben Joseph Goebbels propagandaminiszter közölte, hogy bár a párt nem fog semmilyen zsidóellenes megmozdulást szervezni, de azokat megakadályozni sem, ha bárhol előfordulnak.

Goebbels bejelentése után a párthoz köthető SA, majd később az SS is mozgósította csapatait, amelyek a szervezett pogromot végrehajtották. Magánlakásokat, zsinagógákat, temetőket, boltokat fosztottak ki, gyújtottak fel, szent könyveket égettek. A pogrom során mintegy 400 zsidót gyilkoltak meg, és 1400 zsinagógát, boltot, közösségi termet és zsidó temetőt rongáltak meg vagy romboltak le. A következő napokban mintegy 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborba.

A most előkerült fotók Nürnbergben és környékén – egy másik twitterező az egyik képen felismerte a közeli Fürth város egyik felgyújtott zsinagógáját – készültek az akció során, és azt mutatják be, ahogy a náci csapatok magánlakásokat forgatnak fel értékek után kutatva, szent könyveket visznek el, boltokat, és egy zsinagógát fosztanak ki, majd gyújtanak fel. A nő hozzátette, nem tudja, hogyan kerültek a családja birtokába a képek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

45 éves a VW Golf GTI, idő előtt kiszivárgott a jubileumi modell

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant

Kommandósok mentek a mohácsi rendőrökért, akik összevertek két hajléktalant