szerző:
hvg.hu

Egy orosz férfi bíróság előtt áll, mert baltával levágta a felesége kezeit. Az emberi jogi aktivisták szerint, mikor 2017-ben Oroszország lazított a családon belüli erőszakra vonatkozó törvényen, azzal az áldozatok alapvető védelmét szüntette meg.

2017 decemberében Margarita Gracseva férje autóba ültette a feleségét, kivitte őt az erdő egy elhagyatott részére, ráparancsolt, hogy tegye a kezeit egy fatönkre, majd egy baltával levágta őket. Hiába sikoltozott és kérlelte, a férfi módszeresen felaprította a kezeit – meséli Gracheva a BBC videójában.

Gracseva ügye felhívta a figyelmet arra, amitől az aktivisták már régen tartottak, hogy a családon belüli erőszakról szóló törvény lazulása Oroszországban felbátorítja a bántalmazókat. Mielőtt Gracseva kezeit levágta volna, a férje késsel fenyegette őt – mint kiderült, azért, mert azt hitte, a felesége megcsalja őt. 

"Azt hittem, a rendőrök segítenek, ezért másnap elmentem a rendőrségre. Biztos voltam benne, hogy tesznek valamit. De nem. Az egyik rendőr azt mondta:

Majd rendbe jönnek. Semmi komoly nem történt.

December elején lezárták az ügyet, három nappal később a férfi kivitte Gracsevát az erdőbe.

2017 februárja óta az olyan jogsértéseket, amikor az áldozatot megverik, de nem kell kórházba szállítani, többé nem kezelik bűncselekményként. Nem zárhatják el az elkövetőket, csupán pénzbüntetéssel sújthatók.

A Human Rights Watch szerint ezzel a törvényhozás megfosztotta a nőket az alapvető védelmüktől. A HRW jelentését a Kreml szóvivője elutasította arra hivatkozva, hogy pár tucat interjú nem fest reprezentatív képet egész Oroszországról.

Ahogy sok más nő esetében, a fizikai erőszak Gracseva számára is azzal kezdődött, hogy a férje megverte őt. Ezért körülbelül 44 ezer forintnak megfelelő összeget kellett büntetésként fizetnie.

A baltás eset után a nő bal kezét később megtalálták az erdőben darabokban, a csontok is eltörtek nyolc helyen.

Bőr- és érátültetés segítségével, egy tízórás műtét keretében vissza tudták varrni a kezet. Emellett a világ minden tájáról érkeztek adományok, így Gracseva kaphatott egy bionikus jobb kezet. A ballal azonban nem tud rendesen érzékelni: a hideget és a meleget ugyan érzi, de mikor a videóban megsimogatja a macskáját, mondja is, hogy nem érzi az állat bundáját.

Gracseva volt férje most bíróság előtt áll, emberrablással, halálos fenyegetéssel és súlyos testi sértéssel vádolják, továbbá nem találkozhat a két gyerekével sem.

A férfi elismerte, hogy levágta a felesége kezeit. Az ügyében várhatóan hamarosan ítélet születik.

A gyerekek nem tudják mi történt, ők azt hiszik, baleset volt. Gracseva még nem tudja, hogy fogja elmagyarázni nekik. A nő abban reménykedik, hogy volt férje életfogytiglant kap, mert a gyerekekkel együtt egyedül így érezné magát biztonságban.

UPDATE:
Csütörtökön megszületett az ítélet a férj ügyében, és további részletek is kiderültek, például, hogy már két hete tervezgette a bűncselekményt.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hercsel Adél Élet+Stílus

Orbán Viktor szomorú nőügyei

Orbán Viktor szokásos múlt péntek reggeli Kossuth rádiós Szabad Nép Húszpercében kijelentette: szeretne átfogó megállapodást kötni a magyar nőkkel. Egyrészt kár, hogy mi az elmúlt években (évtizedekben?) már ezerszer elmondtuk, hogy mit szeretnénk, csak senki nem hallotta meg, másrészt eleve már a kérdésfeltevés hibás. Vélemény.

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Behunyt szemmel tűri Orbán, hogy az arcába sípolnak - itt az eddigi legjobb fotó a Parlamentből

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"

Weber: "Nem Orbán, Magyarország ellen szavaztam"