szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Georges Loinger a legváltozatosabb módszerekkel mentette át a gyerekeket semleges területre.

108 éves korában meghalt Georges Loinger francia ellenálló, aki a második világháború alatt több száz zsidó gyereket mentett meg - írja a BBC.

Loinger Strasbourgban született egy zsidó családba, majd a francia hadseregben szolgált, 1940-ben, Franciaország lerohanásával viszont német hadifogságba esett.

Szőke haja és kék szeme miatt titokban maradt, hogy zsidó származású, és végül sikerült megszöknie a fogságból, visszatért Franciaországba még a háború idején, ahol csatlakozott egy deportált szülők gyerekeit mentő csoporthoz.

Loinger és társai a svájci határhoz utaztatták a gyerekeket, ahol többek között a foci segítségével mentették ki őket a megszállt Franciaországból.

"Találtam egy focipályát a határon. Két és fél méteres kerítések határolták, de nem volt ott senki. Azt kértem a gyerekektől, hogy focizzanak, aztán az egyiküket megkértem, hogy emelje fel a kerítést, és átrúgtam alatta a labdát" - mesélte még korábban. A gyerekeknek ezután a határ svájci oldalára kellett mennie "megkeresni" a focilabdát, így ezzel a trükkel hagyták el az országot.

Más alkalommal gyászolóknak öltöztették a gyerekeket, akiket egy, a francia-svájci határon lévő temetőbe vittek. Innen a sírásók létráján keresztül menekültek át semleges területre.

Egyes adatok szerint Loinger 350 gyereket mentett meg. 2005-ben a francia Becsületrendet is megkapta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen