Hercsel Adél
Hercsel Adél
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szervezetnek szüksége van rá, hogy kikapcsoljon a napi rutinból és más állapotba kerüljön, mert különben pszichoszomatikus betegségek jöhetnek elő – tapasztalta az aneszteziológus-pszichoterapeuta, Jakubovits Edit. Interjú.

HVG: A módosult tudatállapotról elsőre a drogok és az alkohol hatása juthat eszünkbe. Kutatásaiból kiderül, hogy a hétköznapokban ezek nélkül is jóval többször kerülünk orvosi értelemben ilyen helyzetbe.

Jakubovits Edit: A szerelem, a szülés, ha mélyen elmerülve zenét hallgatunk, táncolunk, az utcán menet közben olyannyira elgondolkodunk, hogy észre sem vesszük a külvilágot – ez mind ezt jelenti. De a vizsgázás, a bántalmazás és a betegséggel való szembesülés is előidézheti ezt az állapotot. A változás a viselkedésben is érzékelhető – ilyenkor más lesz a testtartás, a hanghordozás, a mimika –, de lehetnek élettani eltérések is, ami a vérnyomásban, a pulzusban és a légzésben jelentkezik.

HVG: Megbosszulja magát, ha túl sokáig időzünk „odaát”?

J. E.: Igen, ahogy az is, ha nem kerülünk ilyen régiókba. Az agy természetes működése, hogy éber tudatállapotban befogadjuk az információkat és reagálunk a környezetből érkező ingerekre. Ám az agyunk naponta egy-másfél óránként változik, az elmerengés ennek egyik jele. Ilyenkor más lesz a gondolkodás, mert a racionális bal agyfélteke helyett a jobb kerül előtérbe, ahol nincs se tér, se idő.

©
Természetes úton

„Bár úgy tűnhet, a hipnózis varázslat, hivatalosan ez is pszichoterápiás szakrendelésnek számít” – állítja kellemes, spirituális hangulatú rendelőjében az eredetileg aneszteziológusként, majd pszichoterapeutaként is végzett Jakubovits Edit. A hipnózist a kisebb műtéti beavatkozásoknál ugyanúgy alkalmazza, mint a betegek lelki problémáinak feloldásában. A doktornő – aki 14 éven át anatómiát oktatott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, most pedig pszichológiát tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen – maga is rengeteget köszönhet a hipnózisnak és a nyitottságnak a spirituális dimenziók, a rejtett tartalmak iránt. „Amikor várandós voltam, kilenc hónapon át jártam hipnózisra, és közben átéltem a saját születésem élményét” – emlékszik vissza élete egyik legszörnyűbb állapotára, amikor lebegett a semmiben anélkül, hogy lett volna bármilyen eszköze, amelybe belekapaszkodhatott volna. A hipnózist a szakmájában használta először, majd a műtét körüli hipnoszuggesztív hatásokkal kapcsolatos kutatásokban is részt vett, doktori fokozatát is ebből szerezte.

HVG: Magától jön a révedező állapot?

J. E.: Persze. Ha viszont az állandó stressz és rohanás miatt nem hagyunk rá időt, és tartósan elmarad a rugalmas váltakozás, a rendszer bemerevedik, ám az elme akkor is kiharcolja a magáét. Ez is hozzájárul a pszichoszomatikus betegségek kialakulásához.

HVG: Említette a vizsgahelyzetet, ami szintén előidézheti a módosult tudatállapotot. Hogyan hat ez a teljesítményre?

J. E.: Csökken a kritikai gondolkodás, és a környezetből érkező üzenetek megkérdőjelezés nélkül hatnak ránk. Ezért is problémás, ha vizsgán megalázzák a hallgatókat. Ilyen helyzetben az ember elhiszi az afféle megjegyzéseket, hogy „még ezt sem vagy képes megtanulni”, aztán visszalendülve a megszokott éber állapotba, ezek a tudat mélyebb rétegeiben megmaradnak és hitté alakulnak. Később a test leköveti az elme valóságát, vagyis hiába tanul, a következő vizsgán leblokkolhat.

HVG: Tudatában vannak a tanárok, hogy a szóbeli bántalmazásnak hosszú távon káros következményei lehetnek?

J. E.: Nem, őket is és a diákokat is fel kellene készíteni az ilyen helyzetekre, és be kellene gyakoroltatni velük, hogy a megméretés során kontrolljuk legyen felette.

HVG: Hogyan lehet ezt begyakorolni?

J. E.: Leginkább meditációval. Már napi tíz perc befelé fordulás, amikor egy kicsit „kettesben vagyok” magammal, csodákat tehet. Néha elég, ha meghatározott ideig figyelem a légzésemet, ahogy a levegő áramlik a testemben, vagy séta közben figyelem a testem mozgását. Léteznek már hagyományos és modern meditációs iskolák, figyelemkurzusok vagy mindfulness, jóga, autogén tréning.

©

HVG: Orvosi példákat is említett, korábban ugyanis azt is vizsgálta, hogy a betegeket hogyan lehet „másik üzemmódba” helyezni. Mennyire sikerült a hipnózist az aneszteziológia területén hasznosítania?

J. E.: Nagyon jól. Módosult tudatállapotban, a hipnózis során képes olyannyira megváltozni a gondolkodás, hogy a testemet teljesen le tudom választani a tudatomról. Volt olyan betegem, akinek a lábán ki kellett tisztítani a sebet, de belehalt volna, ha altatót adok be neki. Vele a hipnózisban újból átéltük egy sikeresen kezelt sérülését. Felidéztük a focimeccset, amikor eltört a karja, de nem törődött vele, hanem végigjátszotta a meccset, és a műtőben, a sebtisztítás közben nem érzett fájdalmat. Egy másik páciensnek – egy idős cukorbeteg asszonynak, akinek bokatörése volt, megoperálták, de a műtéti terület elfertőződött, és ezt kellett kitisztítani – az esküvőjébe merültünk bele, amikor három napig táncolt ugyanabban a cipőben, és észre sem vette a kezelést.

HVG: Mi a különbség a hipnózisban történő érzéstelenítés és a gyógyszeres altatás között?

J. E.: Gyógyszeres altatás után a betegek álmosak, néha hányingerrel küszködnek vagy köhögési ingerük támadhat. A hipnózis esetén viszont kipirultan, csillogó szemekkel térnek magukhoz, az egész lényük áthangolódik. A hipnózissal nemcsak a fájdalom csökkenthető, hanem a beteg együttműködőbb, nagyobb a bizalma, jobban átadja magát a folyamatoknak. Az sem mellékes, hogy kevesebb a gyógyszerfelhasználás, rövidül a műtéti, a gyógyulási idő.

HVG: A haldoklóknak is segíthet a hipnózis az „átkelésben”?

J. E.: A fájdalomcsillapításban lehet fontos szerepe. Volt olyan végstádiumban lévő beteg, akinél a morfiumot ki lehetett egészíteni a hipnózissal. Egy nőt, aki a csontáttétek miatt alig tudott mozogni, megtanítottam, hogyan tudja kihasználni ezt a tudatállapotot. Képes volt kezelni a fájdalmát, nyugodtabb lett, nem félt, tudott foglalkozni a családtagjaival, és békében ment el. Egy másik daganatos beteg, aki nagyon szorongott a haláltól, hipnózis közben megélte, hogy a túlvilágon van, ahol tudott kérdezni.

HVG: Kapott választ a kérdéseire?

J. E.: Olyannyira megnyugtató válaszokat kapott, hogy megszűnt a szorongása, és nem lett több szövődménye a kemoterápiás kezelés alatt. A hipnózis nem csak a fájdalomhoz, a halálhoz is adhat kontrollt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Azért nem vettek fel, mert nő vagyok" – dacból milliárdos cége lett egy indiai vállalkozónak

"Azért nem vettek fel, mert nő vagyok" – dacból milliárdos cége lett egy indiai vállalkozónak

700-nál is több orosz gyerek halt meg idén ablakból kizuhanva

700-nál is több orosz gyerek halt meg idén ablakból kizuhanva

Csütörtökön dőlhet el a Trump–Oroszország-vizsgálat felügyelőjének sorsa

Csütörtökön dőlhet el a Trump–Oroszország-vizsgálat felügyelőjének sorsa

Barcelonában lenne polgármester a volt francia kormányfő

Barcelonában lenne polgármester a volt francia kormányfő

Nem bírnak a vaddisznókkal a Balatonnál, ezért kilőnének párat

Nem bírnak a vaddisznókkal a Balatonnál, ezért kilőnének párat

Medián: Bő félmillió támogatót vesztett a Fidesz a márciusi mérés óta

Medián: Bő félmillió támogatót vesztett a Fidesz a márciusi mérés óta