szerző:
Vándor Éva

Megszületett a brit monarchia hetedik trónörököse, de az alattvalóknak és a rajongóknak csak egy szűkszavú közleménnyel és a meghatottságtól kuncogó Harry herceggel kellett beérniük, Meghan Markle ugyanis – amennyire a titulusa engedi – magánügynek tekintette a szülést. Az elvárások ennek ellenére megtalálták.

Amennyire keretek közé szorította magát a Harry herceggel kötött házasságával, annyira feszegeti ezeket a kereteket Meghan Markle, aki most épp azzal váltott ki döbbenetet/tiszteletet – vérmérséklettől függően –, hogy úgy döntött, nem teszi közszemlére magát néhány órával a szülés után, csak mert a hercegnőktől ezt várjuk el. Katalin hercegnő legalábbis mind a három szülése után a tökélyre fejlesztette a címlapkész állapotot, de neki feltehetően a munkaköri leírásában benne van, hogy a trónörökösöket a lehető leghamarabb megmutassa az alattvalóknak. Mindezt tökéletes sminkben és frizurában, és magassarkúban.

Györggyel és Saroltával
©

Sussex hercegnőjének a terhessége körül már így is elég nagy volt a hype, ebben a felfokozott hangulatban pedig megfogalmazódott az igény, hogy Meghan Markle-t és újszülött gyerekét ugyanabban a pózban láthassa a világ, mint Katalint a Lindo Wing lépcsőjén. Meghan Markle pedig erre azt mondta, hogy köszöni szépen, nem kér belőle.

Vagyis nem királyi protokollról van szó, hanem elvárásokról. Katalint például sokat támadták azért, mert olyan bosszantóan tökéletesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak, és kisimult arccal elhitette, hogy ez az egész szülés dolog nem nagy ügy. Kicsit megzavarja ugyan az ötórai teát, de hát ennyi belefér.

Amikor kiderült, hogy Meghan Markle nem fogja ezt végigjátszani, sokan azt várták el, hogy a szüléssel kapcsolatos mítoszok lerombolásában vállaljon szerepet. Vagyis megint csak ott voltunk: az elvárásoknál.

©

Kinek tartoznak ezzel?

A brit királyi család tagjai bármennyire is megpróbálnak urai lenni a helyzetnek és az életüknek, azt aligha tudják kikerülni, hogy olyan felületté váljanak, amelyre mindenki kivetít valamit. Mert egyrészt megfogalmazódott az elvárás, hogy Meghan Markle pózoljon az újszülöttjével, de rögtön ott volt a másik elvárás, hogy a világ anyái érdekében az ég szerelmére ne tegye. Mert azzal csak súlyosbítaná az anyákra amúgy is nehezedő nyomást: hogy legyenek sugárzóak akkor is, amikor épp szétszakadt az altestük.

Mindezt egy meglehetősen plasztikus levélben fogalmazta meg a Fridababy nevű szervezet vezetője, Chelsea Hirschhorn. A szervezet azt próbálja meg elérni, hogy reálisabb legyen a hozzáállásunk a szülővé váláshoz, és hogy ebben helyet kapjon a tökéletlenség is. Hirschhorn pedig ezt a tökéletlenséget szeretné visszalátni Meghan Markle-tól is, az indokláshoz pedig olyan részletekbe is belemegy, mint az újdonsült anya vaginájának az állapota közvetlenül a szülés után. Szerinte ugyanis az idealizált képek bemutatása helyett inkább erről kellene beszélni. A levélből nem lehet nem kiolvasni a szemrehányást, amely Katalin hercegnőnek van címezve, aki néhány órával a szülései után úgy prezentálta magát a világsajtónak, mint aki egy wellnesshétvégén van túl.

Katalin azért kapott, mert túl magasra tette a lécet, Meghan azért kap, mert eszében sincs megugrani bármilyen lécet. Miközben akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy a szülést és az anyaságot mindenki másképp éli meg, és bárhogyan is dönt, senkinek sincs joga megszégyeníteni érte. Sem Katalin, sem Meghan nem azért vállalt gyereket, hogy valamiféle szülésmisszió élére álljon.

A Buckingham-palota néhány héttel a Sussex-baba megszületése előtt közleményben hűtötte le a kedélyeket, miszerint az eseményt a család privát körben dolgozza fel először, a gyerek anyjának pedig eszében sincs a nyilvánosság előtt mutatkozni a szülés napján – sőt, az egész eseményt titokban tartják egy ideig. Nem volt tehát kórház előtti táborozás, percről percre közvetítés és reflektorfény. Az Instagramra mindössze ennyit posztoltak:

Katalin előtt Diana hercegnő volt az, aki bevállalta a vakuk villanását nem sokkal a szülés után: Vilmossal és Harryvel is pózolt kicsit a kórház előtt a nyilvánosság kedvéért. De valójában ez a hagyomány kettejükre korlátozódik, a brit királyi családban ugyanis a privát szülés sokkal inkább bevett módja a trónörökösök bebiztosításának. Vagyis nincs semmilyen királyi protokoll, amelyet Meghan Markle megszegett azzal, hogy szülés után nem a nyilvánosságot választotta.

Erzsébet királynő például mind a négy gyerekét – Károlyt, Andrást, Eduárdot és Annát – otthon szülte, sőt ő maga is otthon született.

Magánügy

Harryék magánélet iránti érzékenysége a trónöröklési sorrend alapján is jogos és érthető. Vilmos herceg és Katalin hercegnő egy nap király és királyné lesz – ha még áll a monarchia, márpedig a Windsorok mindent megtesznek azért, hogy álljon –, a gyerekeikre pedig, mint trónörökösökre, egy sokkal nyilvánosabb élet vár, mint a királyi család többi kiskorújára. Ez az eleve elrendeltség mutatkozott meg abban, hogy az arcukat már a születésük napján az egész világ láthatta. És látja azóta is, György és Sarolta is túl van már pár hivatalos külföldi látogatáson, és feltehetően hamarosan Lajos hercegre is ez vár.

©

Harry herceg a hatodik a trónöröklési sorrendben, a gyerekük a hetedik, majd idővel még lejjebb csúszik a család bővülésével. Ugyanakkor mivel Harry és Meghan Markle is komoly népszerűségnek örvend – ami szintén nem utolsó szempont a brit monarchia fennmaradása szempontjából – így nagy eséllyel sokkal nagyobb lesz az érdeklődés a gyerekük iránt, mint azt a trónöröklési listán elfoglalt helye indokolná.

És már a hatásfoka is sokkal nagyobbnak tűnik, mint azt a még meg nem születettsége indokolta volna. Már most rengeteg rajongója van, akik ráadásul nem a passzív tisztelgést választják, ha az érzéseik kifejezéséről van szó. Pár héttel a születése előtt egy nagy internetes babaváróbulin több tízezer fontot dobtak össze azoknak a jótékonysági szervezeteknek, amelyeket a Sussexék támogatnak. A közösségi oldalon #globalsussexbabyshower hashtag alatt futó gyűjtés kisebb mozgalommá nőtte ki magát, Harryék pedig nem győztek hálálkodni a nemrég indult Instagram-oldalukon a „hihetetlenül különleges meglepetésért”. Nem olyan rossz teljesítmény ez egy még meg nem született trónörököstől.

View this post on Instagram

Just one week ago, The Duke and Duchess of Sussex asked that you kindly consider supporting various organisations around the world in lieu of sending gifts for the upcoming arrival of their first born. Not only did many of you lend your support, you took action. Their Royal Highnesses wanted you to know the impact of your support – the direct effect your donation, energy, and action made! YOU chose to be part of the collective good, and you have made a real difference. Whether a $5 donation, £1000 contribution, offering to volunteer, or spreading the word – you’ve played your part. And on behalf of The Duke and Duchess (and Baby Sussex), we thank you so much. YOUR IMPACT: @thelunchboxfund will now be able to provide a minimum of 100,000 additional hot nutritionally fortified meals to children in dire need across South Africa @littlevillagehq received donations from all over the world (from UAE to Hong Kong and the US), they’ve increased their monthly donors, had a surge in volunteer applications, and re-energized their hard working team of 200+ staff and volunteers @wellchild can now provide 300+ additional hours of specialist care by a Well Child Nurse for a child with serious health needs, allowing families to stay together at home vs in hospital @Baby2Baby have received over 5,000 products to disperse to children in need, including cribs, books, backpacks, diapers and have received monetary donations from around the globe - from Guadalajara to Italy. You made this happen. Thank you.

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

A babavárás izgalmai közepette indított Instagram-oldal egyébként Harryék magánéletének az egyik védőbástyája lesz, ezen keresztül ugyanis ők határozhatják meg, hogy mit osztanak meg a világgal, és mit nem. Harry herceg gyerekkorának az egyik meghatározó emléke, hogy az édesanyját Dianát fotósok és újságírók üldözték – szó szerint. Azt a családot, amelyet most ő épít fel, minden lehetséges eszközzel meg akarja védeni, ennek már jelét adta akkor is, amikor még a kapcsolatuk elején közleményben szólította fel a sajtót, hogy tartsák tiszteletben a barátnőjét. (A brit bulvár ugyanis nagyon nehezen állta meg, hogy ne gondosan becsomagolt, mégis otromba rasszizmussal írjon Markle-ről.) Harry herceg még 2017-ben beszélt a Newsweeknek arról, hogy „viszonylag normális életet” szeretne élni, és ha olyan szerencsés, hogy gyereke lesz, akkor ezt neki is biztosítani akarja. Mostantól láthatjuk, ez hogy néz ki majd a gyakorlatban.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Na, mit gondol, melyik párt fizeti a legtöbbet a Facebooknak, hogy ön politikai híreket lásson?

Na, mit gondol, melyik párt fizeti a legtöbbet a Facebooknak, hogy ön politikai híreket lásson?

Frans Timmermans: Orbán nem volt elég férfi vitázni velem

Frans Timmermans: Orbán nem volt elég férfi vitázni velem

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Kedveli a Trónok harcát? Akkor le fog esni az álla attól, amit egy biológus művelt

Kedveli a Trónok harcát? Akkor le fog esni az álla attól, amit egy biológus művelt

A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére

Jön a Vissza a jövőbe! musical

Jön a Vissza a jövőbe! musical