szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Melinda vőlegénye öngyilkos lett, a munkaügyi hivatal pedig megvonta tőle a támogatásokat. Az ügy már a brit parlamentig jutott.

Heti 20 fontból, azaz 7200 forintból él egy magyar édesanya és kislánya Walesben, miután vőlegénye, a gyermek édesapja öngyilkos lett, és megvonták tőlük a támogatásokat.

H. Melinda* kálváriája márciusban kezdődött, amikor régóta depresszióval küzdő élettársa, David Brooks öngyilkos lett. A magyar nő 2015-ben költözött Walesbe, ahol egy bárban dolgozott. Ott ismerkedett meg kollégájával, Daviddel, akivel 2017-ben Abertillery városába költöztek, és nemsokára megszületett kislányuk.

A tragédia óta a fiatal nő és gyermeke heti 20 font , azaz 7200 forint gyermekellátásból él. Melindának csak akkor járna támogatás, ha már öt éve az Egyesült Királyságban élne. Jelenleg a Munkáspárt helyi szervezete és egy keresztény közösség támogatja étellel, pelenkával és kuponokkal.

„A lányommal albérletben élünk, amiért havonta 400 fontot kellene fizetnünk. A főbérlő egyelőre türelmes, de természetesen ennek is van határa” – mondta az anyuka a Wales Online című lapnak.

A helyi munkaügyi irodában Melindának azt mondták, hogy menjen vissza dolgozni, de mivel lánya még csak két éves, szeretne vele otthon maradni. Ráadásul ez esetben a fizetésének nagy részét bölcsődére kellene költenie, és semmivel sem élnének jobban.

„Az emberek hihetetlenül kedvesek Abertilleryben, és nem tudnék a segítségük nélkül túlélni, de nem várhatom el tőlük, hogy örökre támogassanak” – mondta Melinda, aki nem szeretne visszamenni Magyarországra, mivel kislánya brit állampolgár. A munkaügyi központban elmondták neki, hogy jelentkezhet letelepedési engedélyért amit meg is tett, de az elbírálás nagyon sokáig is eltarthat, addig pedig élniük kell valamiből.

A nő története már a politikusokig is eljutott: a város parlamenti képviselője megígérte, hogy személyesen a belügyminiszterhez fordul az ügy miatt.

„Sokkoló, ahogy ezzel a fiatal nővel bánnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a kislánya brit állampolgár, akinek szüksége van az édesanyjára” – nyilatkozta Blaenau Gwent.

A munkáspárti politikus azt kéri majd Sajid Davistől, hogy könyörületességből avatkozzanak közbe és oldják meg a magyar nő ellátását.

* Cikkünk eredeti változatában a magyar nő családneve is szerepelt, de ezt kérésére monogramra változtattuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!