szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyártók szerint laboratóriumi eredményekkel is igazolható, hogy nincs benne káros sugárzás. A bevételt a katasztrófa miatt hátrányosan érintett régiókra akarják fordítani. Ízre pedig inkább pálinka az Atomik vodka, mint vodka.

Elkészült az első kereskedelmi forgalomba hozott árucikk, ami a csernobili (nemsokára kevésbé) elzárt területen belül készült, írja a BBC: egy Atomik nevű vodka. Az alapanyagok, vagyis a víz és a gabona is a fertőzött területről származik, itt fogott rozstermesztésbe egy társaság - akik amúgy azt figyelték tudósként, hogy talál magára a környezet az 1986-os katasztrófa óta. Az Atomikból származó bevételt a tudósok az Ukrajnában élő azon közösségek megsegítésére fordítanák, akiket még mindig hátrányosan érint gazdaságilag az atomkatasztrófa.

A nagy kérés persze az, hogy az ital radioaktív-e. "Nincs benne több radioaktivitás, mint bármely más vodkában", mondja Jim Smith professzor, a gyártók közül az egyik. A desztillálás során szerinte az összes méreganyag kiválik a folyadékból. A vodkát aztán lboratóriumban is bemérték, és nem volt állításuk szerint nyoma káros sugárzásnak, minden a határértékek alatt volt.

Ízre inkább pálinka, mint vodka az ital, mondják, akik már kóstolták, gyümölcsösebb, jobban érezni a rozst.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aszódi Attila Tech

Aszódi Attila: Egy nukleáris mérnök gondolatai a Csernobil-sorozatról

System error. Rendszerhiba. Ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás társadalmi/irányítási rendszerről szólnak, ami elvezetett ehhez a szörnyű balesethez.

MTI Tech

Kinyitják a csernobili tiltott zónát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelet adott ki, amelyben egyebek mellett szerepel egy úgynevezett "zöldfolyosó" létesítése a csernobili övezetben, hogy mindenki zavartalanul látogathassa a területet. Az ukrán államfő azt ígéri, vége a belépési kérelmek váratlan megtagadásának és a videózás tiltásának, kinyitják a tiltott zónát a látogatók és a kutatók előtt.

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – harmadik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – harmadik nap

Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Szinte minden határátkelőjét lezárja éjszakára Görögország

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott

Fülke: a gödi polgármester elmondta, hol hibázott