szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A túlsúly, valamint a mozgáshiányos életmód jelentik a magyarok egészségét fenyegető főbb kockázati tényezőket egy új felmérés szerint.

Az egészségi állapot kulcsfontosságú az ország teljesítőképessége szempontjából, hiszen a(z idő előtti) megbetegedések munkaerőpiaci kiesést, illetve komoly egészségügyi kiadásokat is jelenthetnek. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) új kutatásában azt vizsgálta, miként látják a magyarok egészségi állapotát a gyógyszervállalatok vezetői, és mit gondolnak a legfontosabb kockázati tényezőkről.

Két egymással összefüggő veszély körvonalazódik: a válaszadók szerint a következő 10 évben a túlsúly, valamint a mozgáshiányos életmód szerepe növekszik leginkább a magyarok egészségét fenyegető kockázati tényezők közül.

Emellett hangsúlyos problémaként értékelték az alacsony egészségértést, az egészségtelen táplálkozást, valamint az alkoholfogyasztást. A dohányzás szerepéről úgy gondolják, változatlan marad, ugyanakkor a felsorolt kockázati tényezők közül egyikről sem feltételezik, hogy a szerepük csökkenne a következő 10 évben.

A gyógyszergyártó vállalatok vezetői úgy gondolják, a következő 10 évben kicsit növekszik majd az egészségben eltöltött évek száma. Ez az Eurostat utolsó adatai szerint a magyar nők esetében 60,2 év, a férfiaknál pedig 59,5.

A kutatás szerint kis mértékben növekszik a magyarok egészségértésének, azaz annak a mértéke, mennyire tudjuk feldolgozni az egészségünkkel kapcsolatos információkat. Kevésbé optimisták a megkérdezettek az innovatív terápiákhoz való hozzáférés idejével kapcsolatban, erről ugyanis az összesített eredmények alapján úgy gondolják, inkább változatlanok maradnak.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint az egészségügyi mutatókat nézve elmaradásban vagyunk az EU-s átlagtól, márpedig a jövő egészséges társadalmának egyik feltétele, hogy a legújabb gyógyszeripari fejlesztések minél gyorsabban elérhetőek legyenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Félelmetes, ahogy egyszerre mozdul meg több tucat kínai robotkutya – videó

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Egykor emberek jártak ezeken a helyeken

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért