szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet hét eleji közleményében figyelmeztet, hogy ha tehetjük, akkor bankkártyával fizessünk készpénz helyett.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Bár a kutatók még mindig nem tudják, hogy a COVID-19 vírus a szervezeten kívül mennyi ideig képes életben maradni, de mivel megfertőződhetünk azáltal, hogy tárgyakhoz (például kilincshez) hozzáérve szedjük össze a vírust, józan ésszel is érdemes megfontolni járvány idején a készpénzhasználat mellőzését.

A WHO jelentése szerint a legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy napokig rajta marad a vírus a bankjegyeken, úgyhogy érdemes fizetéskor inkább a bankkártyánkat használni. Ha mégis készpénzzel fizetünk, akkor viszont mindenképp fertőtlenítsünk utána a kezünket, fizetés után ne érjünk az arcunkhoz – idézi a világszervezet hétfői közleményét a Yahoo Finance.

Már a Bank of Englad is kiadott egy közleményt, amelyben arra figyelmeztetik az embereket, hogy készpénzhasználat után feltétlen mossanak kezet.

Kínában és Dél-Koreában szintén aggódnak a bankjegyeken megtapadó vírusok és baktériumok miatt, ezért már előző hónapban megkezdték a papírpénz kivonását a forgalomból, hogy fertőtlenítsék azokat. A kivont pénzt ultraviola fénynek és magas hőmérsékletnek teszik ki, helyette új bankjegyeket bocsátanak forgalomba. A megtisztított pénzt 14 nap után ismét használatba engedik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt

Szombattól a kettes villamos sem ugyanaz már, mint volt