szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nőkkel szembeni elfogultság listáját Pakisztán vezeti.

Egy ENSZ-felmérés szerint az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben, például azt gondolja, hogy számukra kevésbé fontos az egyetemi végzettség, mint a férfiak számára, vagy ha kevés a munkahely,

akkor azt inkább a férfiaknak kell juttatni.

A férfiak és a nők több mint egynegyede (28 százaléka) nem lát semmi kivetnivalót abban, ha egy férfi veri a feleségét – derül ki az ENSZ Fejlesztési Alapjának (UNDP) Gender Social Norms Index nevű jelentéséből, amely azt vizsgálta, milyen mértékben akadályozzák a hiedelmek a nemek közti egyenlőség megvalósulását.

A nemzetközi nőnap alkalmából csütörtökön New Yorkban közzétett jelentés 75 országra, a világnépesség 80 százalékra vonatkozólag használt fel adatokat. Az eredmény némi előrelépésről tanúskodik, például növekszik az elemi iskolába beíratott lányok száma, és csökken az anyai halandóság, ugyanakkor az emberekben még mélyen gyökereznek különféle előítéletek.

Az adatok szerint a férfiak 91 százalékának és a nők 86 százalékának van legalább egy kérdésben egyértelműen elfogult álláspontja,

például a férfiakat a nőknél alkalmasabbnak tartja politikai vagy gazdasági vezetőnek.

A nőkkel szembeni elfogultság világbajnoka Pakisztán, ahol 99,81 százalék táplál legalább egy előítéletet, de nem marad le ezen a téren Katar (99,73 százalék) és Nigéria (99,73 százalék) sem. A legkevésbé elfogultak az andorraiak (27 százalék), a svédek (30 százalék) és a hollandok (39,75 százalék). Még a franciák többsége, 56 százaléka is táplál valamilyen szexista előítéletet.

Magyarországról nincs friss – a 2010 és 2014 közötti időszakra vonatkozó – adat, a 2005-2009-es periódusban 65,89 százalékra mérték a legalább egy határozott előítéletet táplálók arányát.

Achim Steiner, az UNDP főigazgatója szerint a nemek közti egyenlőség pártolói számára az efféle előítéletek elleni harc jelenti a következő célt. "A tevékenység, amely oly sikeres volt az egészségügyi vagy oktatási szakadék szűkítésében, most egy sokkal nagyobb kihívás előtt áll: a valódi egyenlőséggel szemben férfiakban és nőkben is mélyen gyökerező előítélet" – hangoztatta nyilatkozatában a brazil–német ENSZ-tisztségviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Indiában egyszerűbb agyonlőni a gyanúsítottat, mint megvédeni az áldozatot

Indiában a legrosszabb a nők helyzete, a lányok és asszonyok egyre gyakrabban válnak nemi erőszak áldozatává, s a társadalmon belüli helyzetük is folyamatosan romlik – állapította meg egy 550 civilszervezet bevonásával készült felmérés. Az igazságszolgáltatás sem igen tud mit kezdeni az erőszakoskodókkal, sokak szerint az a tény, hogy a rendőrök agyonlőttek négy bűnözőt, ugyancsak azt bizonyítja, hogy a törvényes módszerekkel nem tudják megállítani az erőszakhullámot.

Valami gond van a Vodafone-nál, sokan nem tudnak telefonálni [frissítve]

Valami gond van a Vodafone-nál, sokan nem tudnak telefonálni [frissítve]

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök

Mivel ingyenes a parkolás, beszálltak a közteresek munkájába a parkolóőrök