szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az F1-es csapat pilótája – a sportág egyetlen színes bőrű versenyzője –, Lewis Hamilton az utóbbi időben szószólója lett a feketékkel szembeni igazságtalanságok ellen küzdőknek.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Átfényezi versenyautóit a Mercedes Formula–1-es csapata: a hagyományos ezüst színt feketére cserélik a 2020-as szezonra. Az istálló ezzel a motorsport sokszínűsége és befogadó mivolta mellett áll ki.

Közleményükben azt írták, hogy a Black Lives Matter (a feketék élete számít) mozgalom „rávilágított arra, milyen új intézkedéseket kell hoznunk a rasszizmus elleni harcban”.

A döntés a Mercedes versenyzője, Lewis Hamilton szerint azt mutatja, hogy a csapat hajlandó a változásra. A hatszoros világbajnok maga is lép a célért: bizottságot hoz létre a Királyi Mérnöki Akadémiával (Royal Academy of Engineering) annak érdekében, hogy segítse a feketék részvételért a motorsportokban.

Korábban az istálló azt közölte, hogy a náluk dolgozóknak mindössze 3 százaléka tartja magát kisebbségi etnikai csoporthoz tartozónak, a nők aránya pedig csupán 12 százalék.

„A sokszínűség hiánya mutatja, hogy új megközelítést kell magunkévá tennünk, hogy a társadalom olyan területeiről is magunkhoz vonzhassuk a tehetségeket, ahová jelenleg nem érünk el” – magyarázták. A csapat ennek érdekében egy programot is elindít.

„A rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a társadalmunkban, a sportágunkban és a csapatunkban. Ez alapvető a Mercedesnél. De az, hogy hiszünk ebben és megfelelően állunk a dolgokhoz, nem elegendő, ha közben csendben maradunk” – mondta Toto Wolff, a csapat vezetője.

Lewis Hamilton nem bánja, ha a bőrszíne miatt kényelmetlenül érzik magukat a társai

2008 elején a Forma-1-es csapatok szokás szerint levonultak Barcelonába a szezon előtti tesztelésre. Ez lesz később az az év, amikor Lewis Hamilton megszerzi majd az első világbajnoki címét (az eddigi hatból), de a helyi spanyol szurkolók szemében ő mindenekelőtt az a versenyző volt, aki kitúrta a kedvencüket, Fernando Alonsót a McLarenből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!