szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelenleg 200 millió olyan nő és lány él a világon, akiken nemiszerv-csonkítást végeztek el.

Több mint 140 millió nőt tartanak nyilván "eltűntként" világszerte amiatt, hogy több helyen előnyben részesítik a fiúgyermekeket a lányokkal szemben és a kislányokat helyenként olyan szélsőséges mértékben elhanyagolják, hogy az a halálukat is okozhatja – közölte az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) kedden közzétett éves jelentésében.

A szervezet szerint a világ egyes részein a szülők olyannyira a fiúgyermekeket részesítik előnyben, hogy a nők úgy döntenek, a lány magzatokat nem hordják ki és nem szülik meg, a már megszületett lánygyermekekről pedig látványosan kevésbé gondoskodnak, mint a fiúkról. Az UNFPA ezt a gyakorlatot "a mélyen beágyazódott nemi egyenlőtlenség olyan tünetének" nevezte, amely mára eltorzította a férfiak és nők arányát egyes országok népességében. Emiatt sok férfi nem talál párt, nem tud családot alapítani és a jelenség súlyosbítja a nők elleni erőszakot is.

 A jelentésben kiemelték azt is, hogy

a világon minden ötödik házasságkötésnél kiskorú lányt adnak férjhez. Bár a gyakorlat tiltott, naponta 33 ezer lánygyermeket adnak férjhez saját családtagjai vagy a helyi közösségek tagjai. Ma 650 millió nő él úgy házasságban, hogy gyerekként adták őket férjhez.

Becslések szerint csak idén 4,1 millió lányt fenyeget a női nemiszerv-csonkítás gyakorlata. Jelenleg 200 millió olyan nő és lány él a világon, akiken elvégezték a fájdalmas, ártalmas, kíméletlen nemiszerv-csonkítást. Natalia Kanem, az UNFPA vezetője elmondta: ezek a kártékony eljárások mély és hosszan tartó traumát okoznak, amely megfosztja a lányokat a kiteljesedés jogától.

A világ népességének helyzetéről kiadott 2020-as jelentés legalább 19 olyan, lányokkal szemben alkalmazott ártalmas gyakorlatot nevez meg, amely az emberi jogok megsértésének minősül, köztük például a fiatal lányok mellének palástolását szolgáló mellvasalás vagy a szűzhártya ellenőrzése.

Az UNFPA vezetője szerint a problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis a férfiak elsőbbségét biztosító normákon kell változtatni. Az ENSZ-nek jobban kellene támogatnia az érintett közösségeket, hogy megértsék, milyen súlyos károkat okoznak ezek a rögzült gyakorlatok.

Az ENSZ Népesedési Alapja jelentésében szorgalmazza, hogy például az öröklési jogszabályok módosításával biztosítsanak a nőknek egyenlő esélyeket. Tíz éven keresztül évente 3,4 milliárd dolláros befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy fel tudják számolni a kiskorú lányok kiházasítását és a női körülmetélés gyakorlatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!