szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mongóliában mormotahúst evett egy fiatal fiú, aki megfertőződött bubópestissel. Minden jel szerint az állattól kapta el a kórt.

Feltételezhetően mormotahús fogyasztása okozott bubópestis-fertőzést Nyugat-Mongólia Bajanölgij tartományában – közölte hétfőn az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője, Dorzs Narangerel elmondta, hogy Ulánhusz járásban egy kutya üldözőbe vett és elkapott egy mormotát. Az eb gazdája, egy 15 éves fiatal evett a mormota húsából.

A tisztviselő felszólította a helyieket, hogy ne vadásszanak a mormotákra, és ne fogyasszák a húsát. Bajanölgij tartomány Mongólia legnyugatibb területe, amely szomszédos Kínával és Oroszországgal.

Mongóliából az elmúlt időszakban két bubópestises esetről is beszámoltak a Bajanölgij tartománytól délkeletre fekvő, szomszédos Hovd tartományban. Akkor is a mormotahús-evést találták gyanúsnak a hatóságok.

A bubópestist bakteriális fertőzés okozza, és a kórokozót főleg rágcsálókon élősködő bolhák terjesztik. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente átlagosan mintegy 600 pestises megbetegedést jelentenek világszerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sławomir Sierakowski: Európa megmenti populistáit

Sławomir Sierakowski: Európa megmenti populistáit

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Megpróbálják felébreszteni a mesterséges kómából a Lengyel Körversenyen bukó kerékpárost

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete

Lemondott Pilismarót képviselő-testülete