szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merdan Ghappar egy üres szobába bezárva, leláncolva ül, miközben kintről a kínai állami propaganda visszhangzik a hangszórókból.

Merdan Ghappar a Taobao online webáruháznál dolgozott férfiruha-modellként, a 31 éves ujgur férfit azonban fél éve elkapták, mert marihuanát találtak nála, ezután pedig börtönbe, illetve átnevelő táborba került a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Ghappar egy videót is készített, amelyben bemutatja, milyen körülmények között kell élnie.

Ghappar egy szinte üres szobába került, ahol piszkosak a falak és acélrács van az ablakon. A felvételeken látszódik, hogy a férfinek koszos a ruhája és csuklójánál fogva hozzá van bilincselve a szoba egyetlen bútorához, az ágyhoz. Ghappara a videót elküldte a BBC-nek.

A felvételeken hallatszik, ahogy a hangosbemondó azt ismételgeti, hogy "Hiszincsiang soha nem volt Kelet-Turkesztán!". A helyi szeparatisták évtizedek óta küzdenek az önálló Kelet-Turkesztán kikiáltásáért, sikertelenül, a hangosbemondó erre hívja fel a fogva tartottak figyelmét.

Az elmúlt években a becslések szerint több mint egymillió ujgur és más kisebbség kényszerült a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fekvő internáló táborokba. Noha Kína korábban azt állította, hogy a táborokat bezárták, a BBC szerint továbbra is rengeteg ujgurt tartanak fogva, és rendszeresen kínozzák is a kisebbség tagjait.

Az ujgurokat ki is használják, nemrég például az amerikai hatóságok foglaltak le egy hajórakományt, amely a feltételezések szerint olyan termékekkel volt tele, amit a Kínában átnevelőtáborokba zárt ujgurok hajából állítottak elő.

A BBC a mostani cikkében is megjegyzi, amit már egy korábbi írásában is közölt, miszerint az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kínai hatóságok szándékosan elválasztják a muszlim gyerekeket szüleiktől, a brit portál által összegyűjtött adatok szerint az említett régió egyik városában több mint 400 gyerek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét, akiket táborokban vagy börtönben tartanak fogva, ahol megpróbálják átalakítani identitásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború