szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kisebbséget átnevelőtáborokban küldik az ázsiai országban, és kultúrájuk feladására kényszerítik őket. Peking mindent cáfol.

Az amerikai hatóságok lefoglaltak egy hajórakományt, amely a feltételezések szerint olyan termékekkel volt tele, amit a Kínában átnevelőtáborokba zárt ujgurok hajából állítottak elő, írja a Guardian. A lap arról ír, hogy az amerikai vámosok 13 tonnányi, összesen 800 ezer dollár értékű emberi hajból készített póthajat zároltak.

A lap tudósítása szerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület nevű régiójában a muszlim vallású ujgur fiatalokat átnevelő iskolákba zárják, a felnőtteket átnevelő táborokba küldik, ahol arra kényszerítik őket, hogy feladják a kultúrájukat és vallásukat. A Guardian több, a közelmúltban készített jelentésről ír, amelyek arról szólnak, hogy hogyan készítenek az ujgurok ruhákat az amerikai piacra.

Peking cáfolta a vádakat, szerintük nem alkalmaznak kényszermunkát, és nem is tartják táborokban a kisebbséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!