szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Genderezett egy sort az államtitkár, amikor Ungár Péter megkérdezte, miért van arról szó a tankönyvben, hogy a férfiak beszélnek a politikáról és az üzletről, a nők pedig az érzelmi életről.

A férfi politizál, a nő érzelmi életet él – ez állt egy 11. osztályosoknak szóló nyelvtantankönyv egyik feladatsorában. Ungár Péter, az LMP képviselője Kásler Miklóshoz fordult ezzel kapcsolatban, és azt kérdezte tőle, átment-e ez a feladatsor az Emberi Erőforrások Minisztériumának engedélyeztetési eljárásán. Azt is megkérdezte: helyesnek találja-e a miniszter, hogy a magyar diákokat arra tanítja egy tankönyv, hogy a politika, a gazdaság és az üzlet nem a lányok dolga, a család pedig nem a fiúké.

A miniszter helyett Rétvári Bence válaszolt. Azt írta: "Sem ez a feladat, sem bármelyik tankönyv nem tanítja azt, amit Ön ír, hogy a lányoknak nem dolguk a politika, a gazdaság és az üzlet, a fiúknak a család. Ezt egy szóval sem írja sehol.

Sehol nem beszél kizárólagosságról a feladat, csak jellemzőkről."

A válaszba egy „gender express”-ezés is belefért, ahogy az is, hogy Rétvári szerint a Gyurcsány-kormány alatt a liberális baloldal megmutatta, hogy „gyorsan rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk és a babafésű után nyúló lányok kezére”. (Valójában nem a Gyurcsány, hanem a Bajnai-kormány alatt írták be az óvodai alapprogramba, hogy az óvoda "elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását", ez jelenik meg a jobboldali emlékekben azóta is úgy, hogy nem engednék babázni a lányokat, játékautózni a fiúkat.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó

Mintha mi sem történt volna? Így futnak neki a fővárosiak a legújabb lezárásnak - videó