szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1968-ban lebontott épületet idén kezdik el újra felhúzni a Szent György téren.

József főherceg palotája Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervei alapján, az egykori Teleki palota átépítésével készült el 1906-ban. A Szent György téren álló épület megsérült a második világháborúban, a renoválására pedig nem került sor, így a főuri lakot 1968-ban lebontották. A palota egykoron a teret a Naphegy felől zárta le, ma valamikori pincéi tátonganak ásatási területként.

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán tettek közzé látványterveket arról, hogy miként fog korhűen újjászületni a palota, annak homlokzata, illetve a főbejárata mögötti üvegtetejű díszlépcsőház. Azt írják, hogy az új épület "rendezvényeknek is otthont ad majd, visszaállított reprezentatív tereit és neoreneszánsz kertjét a nagyközönség is látogathatja a jövőben".

Év elején a hvg360.hu is foglalkozott azzal, hogy idén a Hauszmann-program keretében milyen helyreállítások fognak történni a Várban. Túl azon, hogy a műemléki szakemberek szerint eleve problémás 1945 előtt épült, azóta lebontott, vagy soha el nem készült épületeket, a múltat megidézve újra felhúzni (ami már nem is műemlékvédelem, hanem konkrét replikák megalkotása), az is kifogásolható, hogy a gazdasági válság ellenére a vitatott emlékezetpolitikai beruházásokra minden eddiginél többet költ a kormány. A szokásos éves támogatás hétszeresét, 73,6 milliárd forintot juttatott egy év végi döntésével a Vár rekonstrukciójára.

„Bicskéig" építi vissza a budai Várat Orbán Viktor

A miniszterelnök nem sajnálja a pénzt a Vár 1945 előtti képének visszaállítására. Mindeközben diplomáciai célokra használva gálánsan osztogatja a nemzeti vagyont jelentő műkincseket, mint egy igazi király.

Így elkezdhetik idén a József főhercegi palotán kívül az egykori Vöröskereszt-székház visszaépítését és a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukcióját is.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok

The Times: Tanulhatnának a majmoktól a korrupt politikusok