szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világ legrangosabb kulináriai versenyét a névadó szülővárosában, Lyonban tartották.

Harmadik lett a Dalnoki Bence és Nyikos Patrik vezette magyar csapat a Bocuse D'Or gasztronómiai versenyen. Első helyen Dánia végzett, az ezüstérmet pedig Norvégia viheti haza. A verseny lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.

A táltéma kötelező alapanyagai közé idén az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló került. Szokatlan csavarral szembesültek a csapatok a második feladatnál, ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük 15 személyre. A három fogás mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.
A magyar csapat előkészületeiről a Világevő Facebook-oldal közölt videót:

Dalnoki Bence az immár két Michelin-csillaggal büszkélkedő Stand Étterem sous chefje, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait a 2016-ban győztes Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt. A csapat tavaly márciusban biztosította be a helyét az idei mezőnyben, miután az európai döntőben második helyen végzett a „Magyar Tavasz”, valamint „Őz Budapest” ételekkel.

A világdöntőt idén Dánia nyerte, második helyen Norvégia csapata végzett. A verseny legjobb segédjének járó díjat szintén Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett. Első alkalommal adták át a társadalmi elkötelezettség díjat, amelyet a mexikói csapat nyert el, és szintén először volt a versenynek gyermekzsűrije, amely Japánnak ítélte különdíját.

Nyitóképünk illusztráció.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!