szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredetileg dodóhúst akartak készíteni, de az nem volt, így maradt a mamutfasírt. Egy múzeumban állítják ki.

Mamutfasírtot gyártott a Vow Food nevű ausztrál cég a Queenslandi Egyetem Biomérnöki Intézetével közösen – írja a Guardian. Nyilván mamuthúshoz nem lehet hozzáférni, a már rég kihalt állatfaj DNS-e viszont elérhető. Ebből a hús ízét adó izomfehérjét megpróbálták előállítani, méghozzá kis XXI. századi állati segítséggel: a hiányosságokat elefántból vett DNS-sel pótolták. Ebből növesztettek aztán több milliárd sejtet, így pedig máris lehetett fasírtot készíteni.

A fasírtot egy amszterdami múzeumban állítják ki. Megenni nem lehet, ezt az elkészítői nem engedik – indoklásuk szerint azért nem, mert mivel több ezer éve nem találkozott ember ilyen fehérjével, elképzelésünk sincs arról, hogyan reagálna a modern ember immunrendszere, ha megenné.

Mint elmondták, az eredeti terv az volt, hogy dodóhúst készítsenek, de abból nem volt megfelelő DNS elérhető.

Még több Élet+Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!