szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tésztát is, a kész süteményt is érdemes pihentetni, csak hidegen díszíthető.

A legjobb mézeskalács a sütés utána azonnal puha. Talán ez a legfontosabb ismérve ennek a süteménynek, amelynek készítése családi vagy baráti programnak is beillik. Lehet közben különféle díszítéseket kitalálni, kóstolgatni, ami pedig megmarad, a karácsonyfára aggatni.

Mézeskalácsot Magyarországon Nagy Lajos király óta készítenek. Fő alapanyaga, a méz miatt ünnepnapokon sütötték, így karácsonykor, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepén. A mézeskalács ellenállhatatlan édesség, a gyerekek is imádják. A méz egyébként mindig megbecsült édesítőszer, királyi étel volt. A Grimm-testvérek Jancsi és Juliska című meséjében is szerepel a mézeskalács házikó, mint a csábítás szimbóluma. A vásárok kedvelt portékája a tükrös mézeskalács szív és más figurák.

Otthon is nagyon könnyen elkészíthető. Már lehet kapni előre begyúrt tésztát, amelyet csak ki kell szaggatni, de mi azt javasoljuk, hogy magunk gyúrjuk össze a hozzávalókat. A fűszerezéséhez is kapható kifejezetten mézeskalács-fűszerkeverék, de ezt is el lehet készíteni házilag.

A keverékben fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, szárított gyömbér, édeskömény, szegfűbors és feketebors, valamint egy kevés ánizs, csillagánizs és kardamom van, hívhatjuk a karácsony illatának is. Ezek nagyon aromás fűszerek, óvatosan bánjunk a mennyiséggel.

Pihenjen is

A mézeskalács tésztájának is jót tesz a pihentetés, így érdemes egy-két nappal a sütés előtt begyúrni. Ha nem szeretnénk díszíteni, akkor vékonyabbra, ha dekorálni fogjuk, akkor lehet vastagabb.

A mézeskalácsot 180 fokon süssük, 8-10 percig, vigyázva, nehogy megégjen. Érdemes néhány nappal karácsony előtt megsütni, a pihentetéstől fog egyre jobban megpuhulni.

Mézeskalácsrecept

Tészta

34 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Máz

1 tojásfehérje
1 csipet só
200 gramm porcukor
2 teáskanál citromlé

A tojásfehérjéből a sóval és a porcukorral verjünk kemény habot, majd lassan adjuk hozzá a citromlevet. Legyen kemény a hab.

A mézeskalácsot kétféleképpen díszíthetjük, írókázással és mázazással. Az íróka tömörebb, így szép, aprólékosan kidolgozott mintákat lehet vele rajzolni. A máz kevésbé tömör, ezzel nagyobb felületen lehet díszíteni a mézeskalácsot. Ha mázat készítünk, akkor tegyünk a masszába még egy kanál citromlevet.

Fontos, hogy csak akkor kezdjünk el díszíteni, ha a mézeskalács már teljesen kihűlt.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!