szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit orvos megnevezte azokat a zöldségeket, amelyekkel szerinte jobban járunk, mintha frissen fogyasztanánk őket.

A brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint naponta legalább ötadagnyi zöldséget érdemes fogyasztani az egészséges élethez, mert így juthatunk elegendő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, és csökkenthetjük a bélrák kockázatát – írja a Mirror.

Erről persze a legtöbben úgy gondolják, mindezt friss zöldségekkel érdemes elérni, de az NHS sebésze, Karan Raj azt közölte: bizonyos zöldségekből a fagyasztott verziónak is ugyanakkora vagy akár nagyobb is tápértéke, minta frissnek.

Raj szerint ilyen a paradicsom, amelyből szerinte a konzerv verzióban több antioxidáns, kalcium, vas és vitamin van, mint a frissben, ugyanis a főzés során használt eljárás megpuhítja a sejtfalakat, és könnyebben emészthetővé teszi az ásványi anyagokat.

Ilyen az áfonya is, amelyben több vitamin és polifenol van. Raj szerint a fagyasztás megőrzi a gyümölcsöt a friss állapotában, míg a boltok polcain már napok alatt is romlik a minősége.

Raj ilyennek nevezi a borsót is, amelyből fagyasztott verzióban több a B- és E-vitamin, mint a frissben, valamint a spenótot, amelyben az E-vitaminból lehet több így, mint frissen, és több vasat tud belőle megemészteni az emberi szervezet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!