szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ausztrál kutatásban megvizsgálták, hogy a reggel elfogyasztott ételek milyen hatással vannak a gyerekek iskolai motiváltságára és eredményeire.

Egy ausztrál kutatásban öt különböző iskolából 648 középiskolás diák reggelizési szokásait vizsgálták. Azt találták, hogy azok a diákok, akik a vizsgálat reggelén egészséges reggelit ettek, magasabb szintű motivációt és teljesítményt mutattak. Többek között magabiztosabbak voltak, jobban tudtak koncentrálni a természettudományos órákon, és jobb eredményeket értek el az órai teszteken.

Ezzel szemben azok a diákok, akik nem reggeliztek, alacsonyabb szintű motivációt és teljesítményt mutattak – ami nem is váratlan. Meglepő viszont, hogy hasonlóan alacsony volt azoknak a diákoknak a motivációja és teljesítménye, akik egészségtelenül reggeliztek. A kutatás szerint ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az egészségtelen reggeli fogyasztása ugyanolyan káros hatással lehet a gyerekek motivációjára és teljesítményére, mint az, ha egyáltalán nem reggeliznek.

A pontosság kedvéért az egészséges reggelihez sorolták a gyümölcsöt és zöldséget, a tejtermékeket és fehérjéket, a teljes kiőrlésű gabonát és a vizet. Az egészségtelenhez pedig a cukros üdítőket, a feldolgozott húsokat, a gyorsételeket, a pékárukat és az egészségtelen nasikat.

Mivel megvizsgálták a diákok korábbi eredményeit is, meg tudták állapítani azt is, hogy ha korábban jól is teljesítettek, reggeli nélkül vagy egészségtelen reggelivel is rossz eredményeket mutattak a motiváció és a teljesítmény terén.

Ennek a konkrét okait nem vizsgálta a kutatás, de azt valószínűsítik, hogy a nem megfelelő ételek fogyasztása nem táplálja megfelelően a gyerekek szervezetét, hogy aztán optimálisan tudjanak teljesíteni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!