Durván erős csipszet evett, kórházba került tizennégy tokiói diák

A középiskolások hányingerre és erős, száj körüli fájdalomra panaszkodtak, miután megkóstolták az egyik társuk által behozott csipszet. A gyártó gyors felépülést kívánt nekik.

  • hvg.hu hvg.hu
Durván erős csipszet evett, kórházba került tizennégy tokiói diák

Kórházba került tizennégy tokiói középiskolás, miután “szupercsípős” csipszet ettek, írja a BBC. A rágcsálni valót az egyik diák hozta be az iskolába, és vagy harmincan kóstoltak belőle. Közülük többen hányingerre és erős, száj körüli fájdalomra panaszkodtak. A kórházba vitt tizenhárom lány és egy fiú enyhe tüneteket produkált, végig eszméletüknél voltak.

A csipszet gyártó Isoyama Corp. nevű cég közleményben kért elnézést a vásárlóktól a „kellemetlenségekért”, és gyors felépülést kívánt a diákoknak, emellett a honlapjukon több veszélyre is felhívják a figyelmet a termékeikkel kapcsolatban, amelyek konkrétan fájdalmat okozhatnak. A 18 éven aluliaknak például nem ajánlják a curry ízesítésű csipszüket, a magas vérnyomással és gyenge gyomorral rendelkezőknek pedig eleve tiltják a fogyasztását, de még az edzett fogyasztókat is óvatosságra intik. Ahogy azokat is, akik sebes ujjal bontanák ki a csomagot.

Az Isoyama-féle csipszeket az Északkelet-Indiában termesztett bhut jolokia nevű paprikával fűszerezik, amit a világ legcsípősebb chilijei között tartják számon. Erről azt írja a japán cég, hogy egyedül inkább senki ne próbálkozzon a megkóstolásával, és hogy a túlzásba vitt fogyasztása hasmenést okozhat.

Nemrég volt hír, hogy Dániában visszahívnak egy, itthon is népszerű instant rament, mert veszélyesen csípősnek találták. A Buldak tészta a TikToknak köszönhetően vált közismertté, ahol külön kihívás indult a fiatalok között, hogy ki bírja megenni a csípőssége ellenére, a dél-koreai gyártó szerint ugyanakkor a termékek minőségével semmi gond nincs. Tavaly szeptemberben az Egyesült Államokban egy massachusettsi kamasz fiú halt bele abba, hogy nagy mennyiségű chilipaprika-kivonat került a szervezetébe, miután részt vett egy csípős tortillacsipszes kihívásban.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.